Celozrnné dalamánky

cathleen Kuchařka: cathleen

9 kusů Domácí pekárna 27 názorů

Suroviny

250 ml vody
2 lžičky cukru
15 g droždí
50 g žitné celozrnné mouky jemné
60 g pšeničné celozrnné mouky jemné
20 g otrub
340 g hladké mouky
50 g oleje
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto.

  2. Hotové těsto na vále propracujeme, rozdělíme na 9 dílků, z každého uděláme bulku - dalamánek a všechny je na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.

  3. Potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem, můžeme je i naříznout a ve vyhřáté troubě upečeme (200°C/asi 15-20min).

Poznámka

Těsto a pak i hotové dalamánky jsou přirozeně hezky tmavé.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnné dalamánky

  • Jiruna Jiruna(neregistrovaná)

    Dnes jsem je pekla a velmi chutnaly ,i krásně vypadaly.Určitě budu dělat zase.
    :yes:

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Včera jsem vyzkoušela tyhle dalamánky a jsou přímo úžasné.Bohužel jsem ochutnala jen půlku ještě za tepla,pak se zastavily dcery a rozebraly si je.Dnes zopakuji.Snad na mě zbude víc.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Simona: myslím si, že jste je pravděpodobně pekla při nižší teplotě a tím i déle - tohle bývá nejčastější příčinou velmi tvrdé kůrky. Drobnější pečivo je třeba péct prudce a kratší dobu.

    Odpovědět

  • Simona Simona(neregistrovaná)

    Dobrý den. Dnes jsem pekla dalamánky úplně poprvé(trochu jiný recept), chˇuťově jsou výborné, jen mají jednu vadu, mají hrozně tvrdou kůrku.. :-( nevíte čím by to mohlo být?

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Jak tak čtu, tak se raději budu držet receptu :-D Akorát v obchodě neměli zrovna žitnou mouku, tak jsem vzala grahamovou, snad to půjde :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Verča: v tom případě počítej s tím, že dáš mouky méně - celozrnná potřebuje víc vody, než obyčejná, hladká.;-)

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Děkuji za odpověď :-) Právě jsem pečivo nikdy nepekla, tak jsem se chtěla radši zeptat na ten cukr...určitě tento recept zkusím, možná dám více celozrnné mouky a méně "obyčejné"....dalamánky vypadají božsky:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Verča: Jen doplním, že cukr je důležitý na podporu kvasinek, aby těsto dobře kynulo. Tak i do slaných těst se přidává trochu cukru, Sladovitu nebo medu. I když peču něco dia, tak malinko cukru přidávám.:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Verča: Ještě bych, Verčo, ráda dodala - žádný seriozní dotaz neberu jako rýpání:-) Pokud sem vložím recept, snažím se odpovědět na každou otázku nejlíp, jak umím.;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Verča: :-)Verčo, máš samozřejmě pravdu - celozrnným by se mělo (hlavně kupované) pečivo nazývat pouze tehdy, obsahuje-li 80% celozrnné mouky...
    Ale tohle je domácí pečivo, vymyslet název není jen tak a tak se snažím, aby název (většinou) vypovídal alespoň něco o složení pečiva :-8 tak snad mi to bude prominuto.:-))
    Kdybys chtěla, tady http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=100079... si můžeš přečíst, co opravdu je a co není celozrnné - u pečiva v obchodech.
    Jo a zbarvení pečiva do hněda určitě není způsobeno cukrem - to by musely být dohněda i třeba obyč rohlíky;-)

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Chtěla jsem se zeptat (v žádném případě to neberte jako rýpání), neměly by být celozrnné dalamánky jen z celozrnné mouky? Zkusila bych je upéct, ale jen teda z celozrnné mouky. Jestli ten cukr tam není na obarvení "do hněda". Jen se ptám, třeba se dává do každého pečiva, nemám moc zkušeností :-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Dalamánky jsou výtečné:yes:. Dávám bod;-) a přidala jsem foto:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dexulka: :-8 děkuju, i za fotky:yes::yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak jsem zkusila další z Vašich lákavých a krásných receptů a dopadlo to dobře :-)Přidávám bodík i foto a určitě zopakuji ;-)

    Odpovědět

  • vladka vladka(neregistrovaná)

    vcera jsem upekla ze 2 dávek a na snídani mi zbyl jen jeden, výborné, určitě brzy zopakuju:no:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dalamánky recept dalamanky dalamánek dalamánek recept celozrnný dalamanek dalamánek složení dalamanky z domaci pekarny recept na dalamánky domácí dalamánky tmavé dalamánky jak udělat dalamánky celozrný dalamánek recept na dalamanek top recepty dalamanky dalamánky domácí pekárna recept dalamánky domácí celozrnné dalamánky recepty na dalamánky recept dalamánek dalamánek celozrnný

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít