Žitné chlebové dalamánky

Vareniste.cz Kuchařka: Vareniste.cz

5 ks Slané pečivo 2 názory

Suroviny

340 g tmavé žitné mouky (chlebové)
80 g pšeničné hladké mouky
20 g droždí
20 g másla
100 ml mléka
150 ml vlažné vody
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička cukru
30 g slunečnicových semínek
7 g lněného semínka
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku vložíme máslo, přilijeme mléko a lehce zahřejeme, máslo necháme rozpustit.

  2. Do misky nasypeme mouku, semínka, sůl a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijeme vlažnou vodu a pomalu propracováváme. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále vypracováváme na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložíme zpět do mísy, lehce potřeme vodou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněteme.

  3. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta nakrájíme 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříme dalamánky. Každý z nich třikrát na šikmo nařízneme. Plech, na kterém budeme péct, si na chvíli dáme nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečícím papírem necháme ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
    Pečeme 45 minut. V půli pečení je opět potřeme vodou.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitné chlebové dalamánky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dodržala som postup, takže maslo som rozpustila v mlieku. Neviem, ako to pôsobí na čerstvé droždie, ale ja som použila sušené a to sa pekne aktivovalo. Cesto vykyslo a dalamánky sú dobré. Ľanovými semienkami som nešetrila, používam ich denne, takže som ich nasypala do cesta neúrekom. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nějak mi uniká smysl zalití droždí mlékem, ve kterém je rozpuštěno máslo - jednobuněčné kvasinky "dýchají" celým povrchem těla a tuk jim ho obalí - proto se nemá přidávat přímo k nim.
    A další - opravdu je v receptu pouhých 7 g lněného semínka?:-O V použitých 420 g mouky nemůže být tohle minimnožství, podle mě, ani vidět, natož nějak cítit.

    Odpovědět

Tématické fráze: žitná mouka chlebová recepty chleba z žitné mouky dalamánky z chlebové mouky žitná chlebová mouka žitné dalamánky žitný dalamánek dalamánky z žitné mouky chlebové dalamánky žitná chlebova mouka recepty zitna chlebova mouka recept žitná mouka chlebová recept na chleba ze žitné mouky chleba z žitné chlebové mouky žitný dalamanek recept recept na zitny dalamanek žitné dalamánky recept žitné salamanky recepty recept na domácí žitné dalamánky dalamánky recept chlebova mouka zitna hladka recepty