Medovo-karamelový arménský dort
Až z Arménie k nám doputoval známý medovo-ořechový dort. Podle tohoto receptu si ho připravujeme i doma – stačí upéct křehké medové pláty, promazat je máslovým krémem, doplnit oříšky a před podáváním nechat odležet.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 778 kJ / 8 073 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 120,90 g |
| Tuky | 474,58 g |
| Vláknina | 20,70 g |
| Cholesterol | 1,96 g |
| Sodík | 3,86 g |
| Sůl | 1,23 g |
| Sacharidy | 819,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 200 °C a tři plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme med, cukr krupice, mléko a mouku promíchanou s jedlou sodou. Směs promícháme a jen krátce prohřejeme, aby se spojila. Odstavíme ji z plotny a necháme mírně zchladnout. Poté do ní vmícháme vejce.
Krok 3: Těsto rovnoměrně rozetřeme na tři plechy vyložené pečicím papírem. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme 8–10 minut při 200 °C.
Krok 4: Vychladlé pláty poskládáme na sebe a seřízneme je do požadovaného tvaru. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s mletými ořechy.
Krok 5: Na krém uvaříme z mléka, krupice a cukru hustou kaši a necháme ji vychladnout. Poté do ní zašleháme změklé máslo a salko.
Krok 6: Pláty postupně pokapeme rumem a potřeme krémem. Končíme vrstvou krému, kterou hustě posypeme směsí odkrojků a mletých ořechů. Řezy necháme v chladu odležet 2–3 dny.
Zveřejněno 4. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovo-karamelový arménský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/48V1
Moje poznámka
Medovo-karamelový arménský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/48V1
Nejnovější recepty
Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře
Přidáno před 34 minutami
Dietní kuřecí prso s bramborovou kaší
Přidáno před 9 hodinami
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 17 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 13. 12. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníkové kuličky s ořechy
Panova před 16 minutami
Vosí hnízda
Luentynka před 54 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
Luentynka před 56 minutami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Patriktesar před 2 hodinami
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 11 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 11 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 11 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 11 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 12 hodinami
Tématické fráze:
rezy marlenka,
marlenka recept na plech,
moučníky na víkend,
marlenka řezy,
kakaová marlenka recept,
medovník marlenka,
kakaová marlenka,
marlenka-recept,
moučník marlenka,
řezy marlenka recept,
marlenka na plech,
cokoladova marlenka,
tmavá marlénka recept,
medovnik marlenka recept,
maminčiny recepty medovník marlenka,
marlenka cena,
tmavá marlenka,
krem na marlenku,
marlenka kakaová,
marlenka tmavá
Suroviny:
máslo,
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
soda jedlá,
mléko,
med,
ořechy mleté,
rum,
krém,
mléko,
krupice,
cukr krupice,
máslo,
salko
Komentáře (30)
chystam sa aj ja upiect marlenku, ale cokoladovu. Prosim Vas, do cesta mam pridat iba kakao, alebo je v tom este aj nejaky iny rozdiel? :) a este by som vas poporsila o rady co sa tyka samotneho pecenia... ak mate nejake vychytavky taks a podelte ) dakujem :)