Maki sushi
Sushi je tradičním japonským pokrmem, který už si ale našel místo i v srdcích Čechů. Výroba domácího sushi je navíc poměrně snadná a může to být i zábava. Stačí správně uvařit a dochutit rýži a dál je už pouze na vás, čím sushi naplníte. Může to být losos nebo tuňák, ale také avokádo či okurka.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 580 kJ / 617 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,03 g |
Tuky | 13,00 g |
Vláknina | 5,00 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 82,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži odměříme hrníčkem nebo sklenicí, nasypeme do hrnce, přidáme asi dvojnásobné množství studené vody a propereme ji rukou. Vodu slijeme a postup opakujeje asi 6-8 x. Voda z rýže je napoprvé velmi kalná, ale ani po osmém proprání nebude úplně průzračná, nicméně propraná bude dostatečně.
Krok 2: Rýži zalijeme studenou vodou, přikryjeme poklicí a necháme asi 10 minut odstát.
Krok 3: Poté ji rychle uvedeme do varu. Jakmile se začne vařit, stáhneme žár na minimum, aby se var udržel a vaříme dalších 15 minut. Rýži nesolíme.
Krok 4: Po 15 minutách rýži odstavíme, sejmeme poklici, ale jen na okamžik, a hrnec ihned přikryjeme čistou, suchou utěrkou a přiklopíme poklicí. Rýži takto necháme dojít ještě 20 minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže).
Krok 5: V misce nebo skleničce smícháme asi 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Nemícháme kovovým nástrojem, kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži moc neprospěje.
Krok 6: Rýži poté přemístíme do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřeme plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou. Rovnoměrně polijeme asi polovinou ochuceného octa a opatrně promícháme - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše.
Krok 7: Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžeme přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.
Krok 8: Plátky mořské řasy Nori rozřízneme na polovinu nebo rozstřihneme nůžkami. Rozložíme je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřeme rýži.
Krok 9: Rýži potřeme pastou wasabi a poklademe nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky sushi srolujeme a lehce stiskneme.
Krok 10: Každou roládku nakrájíme na 6-8 stejně velkých kousků. Sushi podáváme se sojovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.
Zveřejněno 25. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Moje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Křehký štrúdl
Přidáno před 9 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 12 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 3 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 11 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 11 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 13 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 14 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 15 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 16 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 16 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 16 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 16 hodinami
Tématické fráze:
recepty vyroba suschi,
jak se dela sushi,
sushi domácí výroba,
maki,
sushi ryze recept,
rýže na sushi recept,
jak uvařit rýži na sushi,
recept na japonské sushi,
shusi,
shusi recept,
příprava sushi rýže,
příprava ryze na sushi,
výroba shusi,
sushi ryze,
maki recept,
domaci vyroba sushi,
recept sushi rýže,
recept na shusi,
jak vařit rýži,
jak se vari ryze na sushi
Suroviny:
krabí tyčinky,
avokádo,
zázvor nakládaný,
okurka čerstvá,
řasa nori,
ocet rýžový,
voda,
cukr krupice,
rýže kome,
křen wasabi,
omáčka sojová,
sůl
Komentáře (23)
Když to jinak nejde, tak si objednávám sushi z http://www.sushitime.cz/. Suroviny pravidelně nakupuju na http://chefparade-warehouse.cz/kategorie/asie-a-su...
Rýži jsem dělala přesně podle návodu, bylo to zdlouhavé a zdá se mi rozvařená, ale drží. Při balení jsem musela trochu přisolit, protože to nebylo ono.
Pro ty, co nemají zavinovací rohož, stačí obyčejné prkénko, případně čistá utěrka, obojí ale musí být suché, aby se řasa netrhala. Nůž na krájení na jednotlivé kousky musí být hodně ostrý. Wasabi jen trochu, jinak vám upadne pusa
Jinak OK, ale na tu rýži příště zvolím jiný recept.
dělám sushi na objednávky.
Více info na www.profisushi.cz.
S přáním pěkného dne
Marek J.