Rumunská sarma
Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 328 kJ / 2 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 144,28 g |
Tuky | 166,42 g |
Vláknina | 8,25 g |
Cholesterol | 384 mg |
Sodík | 456 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 155,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud nemáme naložené kysané listy, povaříme čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál.
Krok 2: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží.
Krok 3: Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150 °C.
Krok 4: Šťávu obvykle nezahušťujeme, můžeme na talíři doplnit kysanou smetanou. Podáváme s bílým pečivem.
Zveřejněno 20. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Moje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Smaženice
Přidáno před 9 hodinami
Květákový řízek
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso v zelenině s bulgurem
Přidáno před 19 hodinami
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno 18. 9. 2025 20:59:37
Pohanka s jablky
Přidáno 18. 9. 2025 17:00:02
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno 18. 9. 2025 15:12:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
xlindadivis před 4 hodinami
Jednoduchý piškotový korpus
HanaOrlova před 9 hodinami
Fazolková polévka na kyselo
Kajkajak před 9 hodinami
Palačinky
supportorlik před 9 hodinami
Banánová bábovka
nericek71 před 10 hodinami
Kuře se slaninou a paprikami
jindrastec před 11 hodinami
Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Michal.Kuchnik před 12 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Palenka před 13 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
sterzova1963@seznam.cz před 15 hodinami
Gulášová polévka
Jaroslav.gois@gmail.com před 16 hodinami
Tématické fráze:
rumunské národní jídlo,
sárma recept,
plněný zelný list rumunsko,
sárma,
rumunská jídla,
balené zelí v receptech,
rumunské jídlo,
balené zelné listy,
balene zeli,
rumunske recepty,
jugoslávská sarma,
rumunské jídla,
rumunská kuchařka,
mail scarma.it loc:cz,
rumunská jídla recepty,
recept sarma,
sarmy,
kluci v akci sarma,
zelný salát kluci v akci,
recept na balene zeli
Suroviny:
listy zelné,
ocet,
voda,
sůl,
cibule,
olej,
maso mleté,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
rýže,
kopr,
šťáva rajčatová,
chléb bílý,
smetana zakysaná
Komentáře (45)
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
Recept je lákavý
a tos nemohla jako poradit dřív..to s těma zelovýma listama
já to taky dělávám velmi podobně, balím do listů z čerstvého zelí, které ale blanžíruju ve vodě bez octa..jaký ten tam má význam, prosím
vypadá to hezky a já mám hlad