Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brabantské dortíčky

Hledáte další zajímavý recept na vánoční cukroví? Zkuste tyhle brabantské dortíčky s trochu netradičním kávovým krémem jíšky. Při pečení krásně provoní váš domov a ze svátečního stolu zmizí velmi rychle.

Hodnocení receptu je 4,7 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby odležení těsta

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta )

Suroviny pro 1 dávka

40–50 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 177 kJ /
4 823 kcal
Bílkoviny47,67 g
Tuky312,30 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 791 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy448,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Krok 2: Včas vyhřejeme troubu na 170 °C. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Uvaříme 250 ml silné černé kávy a necháme ji vychladnout. Krok 3: Na pomoučněném vále vyválíme z těsta asi 3 mm silný plát a formičkami z něj vykrajujeme tvary, nejlépe oválky, které přeneseme na plech. Krok 4: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10–12 minut. Než se upeče první plech, zaplníme vykrájenými tvary ten druhý. Doba pečení je orientační, každá trouba peče jinak. Po upečení necháme oválky vychladnout. Krok 5: Na krém usmažíme z 50 g másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlou kávou. Promícháme dohladka a necháme chvíli povařit. Poté necháme vychladnout. Krok 6: Zbylé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání jej po troškách vmícháváme do vychladlé kávové kaše. Krok 7: Upečené a vychladlé oválky slepujeme připraveným krémem a zdobíme polevou. Na ni přilepíme oříšek, mandli nebo ji posypeme cukrářským zdobením.

TIP: Inspirace na zdobení cukroví

Zveřejněno 14. 12. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Tyto dortíčky u nás každoročně o Vánocích sklízí velký úspěch hlavně díky použitým ořechům a skořici v těstě.

Zdroj: starý rodinný recept po babičce

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Brabantské dortíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wknz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Brabantské dortíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wknz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak tohle cukroví je klasika, vejce tam nepatří stejně jako kávová poleva s M kem,charakteristické jsou oříšky, špetkou skořice a bílou polevou. Dělávám každé Vánoce a recept měla maminka z Rodinné školy.
M píšu na podobné těsto ale s přidáním kávy a pak i kávová poleva. Tak ať se vám daří! :-)

Hanča:ne, nedává.

Děvčata a není tam uvedeno vejce?!? To se do těsta nedává?:-8

Pajaja: moc se ti povedlo;-)

Ivulinko, tak jsem se konečně dostala k tomu, abych přidala fotku. Cukroví je to báječné a křehké. Doma moc chutnalo. . . Takže příští rok bude určitě zase. :yes::yes::-)

Pajaja:Pavlínko, je to poleva z bílé čokolády, jsem ráda, že se ti zalíbily, díky:-K

Ivulinko, krásné kousky! Jakou polevu jsi použila? Letos bych je vyzkoušela. . . :-p:yes:+

Buryno, děkuji, moc se ti povedly:yes:

Tak jsem přidala foto :-)

Ježiš to já se ani neodvážila dělat foto.... No vyfotím, ale určitě to nebude taková krásná fotka, jako máš ty :-)

Buryno, děkuji, moc jsi mě potěšila, ale kde je fotka? Moc by se mi tu líbila!!!

Vyzkoušela jsem, udělala kávovou polevu a ozdobila "eMkem". Jsou opravdu moc dobré. Do druhého dne jsou krásně měkké, rozplývají se na jazyku :-p;-);-) určitě budu dělat znovu :yes:

:yes::-K krása

Tématické fráze:
brabantské cukroví, brabanské dortíčky, brabanské cukroví, brabantské dortíky, brabantské vánoční cukroví, brabanske dortiky, brabantské kávové dortíky, dortičky, krém do brabantských dortíčků, brabantské koláčky, vánoční dortíčky, brabantské kolečka, brabanské, krém do dortíčků, krém na slepování cukroví, krem na dorticky, krém z jišky, nejlepší išlské dortíčky, brabanske kolečka, krem z mouky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, cukr vanilkový, citron, skořice, máslo, mouka hladká, káva, cukr moučkový, cukr vanilkový, oříšky, mandle loupané, poleva

Přidat fotografie receptu