Zapletená vánočka
Těsto na zapletenou vánočku je plné másla, smetany, rozinek a kandovaného ovoce. Tak, jako každé kynuté těsto, i toto si vyžaduje čas. Pokud mu ho dopřejete, výsledkem bude nadýchaná, voňavá a vláčná vánočka.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 781 kJ / 3 533 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,59 g |
| Tuky | 148,51 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 1,07 g |
| Sodík | 144 mg |
| Sůl | 0,28 g |
| Sacharidy | 468,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme. Do hrnku rozdrobíme droždí, k tomu přidáme část cukru, malou část mouky a pár lžic vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidáme zbylý cukr a vanilkový cukr. Přisypeme na špičku nože muškátového oříšku a špetku drceného hřebíčku.
Krok 3: Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul. Dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto.
Krok 4: Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. Dle potřeby můžeme dolít mléko či dosypat mouku.
Krok 5: V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Zlehka zapracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. Doba kynutí je 1-2 hodiny.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra. Spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.
Krok 7: Nejdříve spleteme z copů spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
Krok 8: Smotanou vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme alespoň 20 minut nakynout.
Krok 9: Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatohněda asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí nesmí nalepit těsto.
Zveřejněno 4. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Moje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Nejnovější recepty
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 14 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 17 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Jitkazmecka před 3 hodinami
Vepřové karé na špeku dušené v papiňáku
misula29 před 4 hodinami
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 8 hodinami
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 9 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 10 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 10 hodinami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 10 hodinami
Rychlá thajská kari polévka s krevetami
blazeklubos57 před 11 hodinami
Obrácená jablková roláda
MarieP před 12 hodinami
Tématické fráze:
vánočka pletení ze šesti copů,
vánočka z šesti copů,
jak zaplést vánočku,
vanočka,
vánočka ze šesti copů,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze šesti copů,
okatá vánočka,
vánočka ze šesti dílů,
vánočka pletená ze šesti,
vánočka ze smetany,
vanočka postup,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
obyčejná vánočka,
obyčejná vánočka,
jak správně zaplést vánočku,
vánočka recept,
vánočka ze šesti pramenů,
recept na vanocku.cz,
pleteni vanocky ze sesti
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
droždí,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
smetana ke šlehání,
mléko,
sůl,
ovoce kandované,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (6)
http://www.toprecepty.cz/recept/3182-pletena-cukra...