Špenátová polévka
Špenát je nízkokalorickou zeleninou a tak se hodí do redukčního jídelníčku. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Chutnou špenátovou polévku, s nudlemi z vaječné omelety, zvládnete připravit za pouhou půl hodinu.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 758 kJ / 1 376 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,34 g |
Tuky | 81,35 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 965 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,53 g |
Sacharidy | 70,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 13. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenátová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1Jn
Moje poznámka
Špenátová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1Jn
Nejnovější recepty
Cuketový koláč se sýrem vhodný i pro diabetiky
Přidáno před 15 hodinami
Ajvar z paprik
Přidáno před 15 hodinami
Vafle z přebytkového kvásku
Přidáno před 19 hodinami
Řecký salát z okurek
Přidáno před 22 hodinami
Tiramisu roláda podle Míši Landové
Přidáno 21. 7. 2025 04:40:03
Proteinový sendvič s čokoládovým cottage
Přidáno 20. 7. 2025 15:37:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
Ancoovicka před 44 minutami
Extra rychlé lívance
MaruK. před 3 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
jtrecepty před 11 hodinami
Bábovka s termixem
anyge před 11 hodinami
Krupicovo - tvarohové poháry s ovocem
Agness002 před 12 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
Mery53 před 12 hodinami
Americké čokoládové cookies
Theodora před 12 hodinami
Rybíz á la brusinky
Ludmilka Sykorova před 13 hodinami
Letní nudlový salát s arašídovou omáčkou
Simona Maskova před 13 hodinami
Cuketová směs na topinky
Tom_Krupa před 14 hodinami
Tématické fráze:
špenátová polévka,
špenátová polévka recept,
špenátová polévka top recepty,
ohřívání špenátu,
špenatova polévka - top recepty,
ohřívaný špenát,
polévka špenátová,
špenátová polévka top recept,
recept špenátová polévka,
špenát ohřívání,
polévka ze špenátu,
špenátová polévka s vejcem,
jedovatý špenát,
polévka z baby špenátu,
špenátová polévka se smetanou,
špenátová polévka z baby špenátu,
je ohřívaný špenát jedovatý,
co se zbytkem špenátu,
je ohřívaný špenát jedovatý,
spenatova polievka
Suroviny:
mléko,
voda,
sýr tavený,
šlehačka,
pepř bílý mletý,
sůl,
česnek,
špenát baby,
vejce,
mléko,
moučka škrobová,
sůl,
olej
Komentáře (24)
Anetka, som veľmi rada, že ti moja polievka chutí, snáď bude aj manželovi.
cit: "Vážený pane doktore, dočetla jsem se v MF Dnes ze dne 3.1.01, že se nesmí znovu ohřívat špenát, protože tato zelenina může obsahovat dusičnany, které se mohou měnit v rakovinotvorné nitrosaminy.
Svému synovi jsem špenát dávala často a samozřejmě i ohřívaný. Ohřívám mu i jiné druhy zeleniny. Chtěla jsem se zeptat, zda se jich to také týká. Děkuji za odpověď.
Re:Ohřívání špenátu
10.1.2001 MUDr. Tomáš Jirkovský
Vámi zmiňovaný článek jsem nečetl, dosud jsem nikde neslyšel, že ohříváním již jednou uvařené zeleniny (špenátu) by v ní docházelo k podobným chemickým změnám. Ve špenátu by musilo být velké množství dusičňanů, aby vznikla tepelnou úpravou nebezpečná koncentrace nitrosaminů. Obecně je ale nutno říci, že mnohem lepší je čerstvě uvařené jídlo, než ohřívané (také se nedoporučuje chystat si předem kojenecké mléko na celý den). Čerstvé je zdravější. Ještě je třeba dodat, že jednou již uvařené jídlo (třeba z ledničky) nelze jen ohřát, tzn. zahřát na teplotu 40-60 st.C, je nutno jí znovu povařit (100 st.C) alespoň 15 minut, aby se zbavila případného bakteriálního znečištění.
Na druhou stranu je zcela pochopitelné, že není možné odhadnout přesně, kolik se jídla najednou sní, aby nic nezbylo. Přece nebudeme všechny zbytky vyhazovat. To by bylo nehospodárné.
Dr Jirkovský"
Já špenát nejen ohřívám, ale ze bylého dělám například polévku nebo náplň do slaného pečiva, na pizzu... Ještě nikomu špatně nebylo, ale chci se zeptat na váš názor...