Kysané zelí IV.
Vepřo - knedlo bez „zela” je jako cop bez mašle. Mějte doma vždy zásobu dobře připraveného křupavého kysaného zelíčka. Aby se vepřovému na talíři nestýskalo. Vaši strávníci vás za chutně připravené zelí budu milovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 184,00 g |
| Tuky | 23,00 g |
| Vláknina | 299,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 121,88 g |
| Sůl | 300,00 g |
| Sacharidy | 485,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Moje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 8 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 9 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka s Nutellou
Přidáno před 9 hodinami
Pistáciová vosí hnízda s matchou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 3 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 6 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 6 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 6 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 8 hodinami
Marokánky III - cukroví
KikuLina před 8 hodinami
Perníčky Marie
salajkol před 11 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
habis před 11 hodinami
Fazolová polévka
Merylas před 11 hodinami
Tématické fráze:
domácí výroba kysaného zelí,
kysané zelí domácí výroba,
zelí s pyrosiřičitanem,
jak uchovat kysané zelí,
vyroba kysaneho zeli,
jak uvařit dobré kysané zelí,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
výroba domácího kysaného zelí,
nádoby na kysané zelí,
kysané zelí výroba,
pirosiřičitan,
jak dlouho nechat kysat zelí,
nakládané zelí s pyrosiřičitanem,
kysané zelí recepty,
nadoba na kysane zeli,
zelí s pirosiřičitanem,
kysané zelí do sklenic,
sterilované zelí s pyrosiřičitanem,
jak uvařit kysané zelí
Suroviny:
zelí,
ocet,
sůl,
pyrosiřičitan,
voda
Komentáře (12)
https://www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahu...
Pro informaci:
www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e224-disiricitan-draselny-pyrosiricitan-draselny/
www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahuje-vitamin-c-zjistil-dtest/
Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit