Kynuté pěry
Pěry jsou velké nadýchané ovocné knedlíky, lehoučké jako pírko, pocházející z Valašska a Slovácka. S tímto receptem si tuto skvělou dobrotu zvládnete připravit i u vás doma a zaručeně uděláte radost nejen dětským strávníkům.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 865 kJ / 4 031 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,62 g |
Tuky | 37,43 g |
Vláknina | 30,06 g |
Cholesterol | 325 mg |
Sodík | 2,06 g |
Sůl | 3,86 g |
Sacharidy | 803,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme.
Krok 2: Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.
Krok 4: Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka.
Krok 5: Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
Krok 6: Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku.
Krok 7: Strouhanku smícháme s cukrem moučka, máslo a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená).
Krok 8: Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučněný vál.
Krok 9: Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).
Krok 10: Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám.
Krok 11: Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.
Krok 12: Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.
Zveřejněno 7. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté pěry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yr39
Moje poznámka
Kynuté pěry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yr39
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 16 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
Merylas před 2 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 2 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 18 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 19 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 22 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 22 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 23 hodinami
Tématické fráze:
kynuté pěry,
pěry,
pěry recept,
recept na pěry,
pěry s povidly,
povidlove pery,
recept pěry,
pěry s mákem,
recepty na pěry,
pěry se zerzem,
recepty pěry,
pěry s jahodama,
pěry s povidlama,
kynuté knedlíky pěry,
pery s ovocem,
piery recept,
pěry s tvarohem,
pěry-recept,
pěry s jahodami,
piery
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr,
mouka hrubá,
mouka polohrubá,
sůl,
mléko,
vejce,
máslo,
strouhanka,
tvaroh,
mák,
cukr moučkový,
máslo,
švestky,
borůvky,
jahody,
maliny
Komentáře (46)
- tvaroh smíchaný s povidlama a cukrem (má rezavou barvu)
- je ta opečená strouhanka
opsáno ze dvou zde uvedených receptů
Tak jak je to?
Moooc dobré, super recept.
Já je většinou nemastím, nebo jen trochu máslem, ale rodiče jsou na to sádlo zvyklí. Dělávali jsme jich celou mísu většinou v pátek k obědu a zbytek se dojídal odpoledne nebo i k večeři. Já dělám knedlíky málo, když tak jen tvarohové s jahodami. Ale díky za připomenutí mého dětství.
Recept je z kuchařky vydané v roce 1941. Ovocné kynuté knedlíky tam byly pojmenované slangově pěry a původ Valašsko a Slovácko. Ten rok vy asi nepamatujete
U nás doma (rozhraní Slovácka, Valašska a Hané) se "pěry" nebo "kule" říkalo kynutým knedlím s povidly
Přidala jsem do každé pěry půl lžičky cukru a sladkost ovoce byla akorát. Dceruška si právě došla z venku pro přídavek
Dávám ti 1.bodíka