Křehký jablečný závin
Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 379 kJ / 3 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,29 g |
Tuky | 231,21 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 222,39 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme žloutky a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout.
Krok 2: Zatím oloupeme a nastrouháme jablka.
Krok 3: Z těsta vyválíme 2 pláty, každý posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka.
Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem.
Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Zveřejněno 17. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Moje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Nejnovější recepty
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 7 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 9 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 12 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 22 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 5 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 7 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 9 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 9 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 10 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 11 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 13 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 14 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 15 hodinami
Tématické fráze:
jablečný zavin,
jablečný závin recept,
zavin,
závin jablečný,
recept na jablečný závin,
křehký jablečný štrůdl,
jablkový závin,
krehky strudl,
jablečný závin z listového,
křehký jablkový závin,
výborný jablečný závin,
jablečnýzávin,
jablečné záviny,
recepty na jablecny zavin,
závin z křehkého těsta,
recepty jablečný zavin,
závin recept,
recept jablecný závin,
jablečný štrůdl,
jablečný závin
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
máslo,
voda,
jablko,
rozinky,
ořechy,
skořice,
máslo,
strouhanka,
vejce
Komentáře (46)
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí
Chutná jako neupečené těsto.
Zapomněla jsem napsat u receptu, že před balením posypu těsto trochou strouhanky, pokapu máslem, rozložím jablka, dám rozinky, ořechy, skořici, opět posypu strouhankou a pokapu máslem.
Omluvte starou bábu, že se občas splete při popisu receptu, raději totiž peče.