Suroviny
Porce: 4 záviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 841 kJ / 3 786 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,80 g |
Tuky | 181,80 g |
Vláknina | 19,80 g |
Cholesterol | 12 mg |
Sodík | 1,11 g |
Sůl | 2,15 g |
Sacharidy | 458,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.
Krok 2: Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!
Krok 3: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).
Krok 5: Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.
Krok 6: Troubu předem předehřejeme na 180°C.
Krok 7: Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.
Krok 8: Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.
Krok 9: Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.
Zveřejněno 9. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Moje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 3 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 15 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 16 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s nektarinkami
MajdaTrajda před 9 minutami
Žampionový krém
blanka12 před 19 minutami
Meruňkový koláč
jalamo před 1 hodinou
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 3 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 4 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 4 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 6 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 6 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 12 hodinami
Tématické fráze:
ztužený tuk iva,
těsto ze ztuženého tuku,
štrůdl ze ztuženého tuku,
ztužený tuk,
závin ze 100% tuku,
jablečný závin ze stoprocentního tuku,
štrůdl ze stoprocentního tuku,
závin se ztuženým tukem,
jablkový závin,
jablkovy koláč se stoprocentním tukem,
ztužený tuk na pečení,
jablečný závin se ztuženým tukem,
jablkový závin ztužený tuk,
ztužený tuky na pečení,
závin ztužený tuk,
bezvaječný štrůdl,
jablečný závin ze ztuženého tuku,
jablecny zavin se stuzenym tukem,
závin ze 100%tuku,
bezvajecne testo zavin
Suroviny:
mouka polohrubá,
tuk ztužený,
olej,
mléko,
sůl,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
strouhanka,
máslo,
máslo
Komentáře (20)
s těstem se velmi dobře pracovalo, pořád jsem sice nechápala absenci vajec
P.S. mám t.č. domácí máslíčko
posílám veliký dík a obrázky, nevadí-li
Miruš, kdes tak dlouho byla
Olahok(neregi.)