Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatý jablečný koláč

Jablečný koláč je zpravidla zárukou šťavnatého moučníku. V tomto případě patří na křehké těsto vrstva jablečného pyré, které doplní jemná smetanová poleva s vanilkovou chutí. Po upečení však koláč ještě pořádně vychlaďte, chutná pak mnohem lépe.

Hodnocení receptu je 4,9 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 376 kJ /
3 675 kcal
Bílkoviny52,79 g
Tuky190,39 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 369 mg
Sůl1,02 g
Sacharidy421,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme jablečnou náplň. Rozpustíme v kastrůlku máslo, přidáme pokrájená jablka a cukr a rozvaříme na pyré. Necháme vychladnout. Krok 2: Dortovou formu vymažeme tukem. Krok 3: Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Krok 4: Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut. Krok 5: Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs, kterou urovnáme. Krok 6: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 7: Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně do tuha. Krok 8: Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs. Krok 9: Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180 °C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30 minutách odkrýt. Krok 10: Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá. Krok 11: Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.

TIP: 26 oblíbených jablečných moučníků

Zveřejněno 29. 10. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Kdo má rád vlhké a šťavnaté moučníky, tomu bude, doufám, chutnat.

Zdroj: Pečeme s láskou Dr. Oetker 7

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Gwg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Gwg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Úplně cítím vůni jablíček <3 přidala bych ještě trochu skořice, za mě prostě k jablečným moučníkům patří :-K

fotkaman: Jsem ráda, že chutná. Díky :-K

Geryyy: Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutná :-K

Zkusila jsem upéct a povedlo se, chuť to má výbornou, ještě je to teplé, tak zítra hodím fotečku jak se to povedlo. Zkusila jsem to dát na malý plech o vel 32*25cm. A spodní těsto vystačilo tak akorát. Zítra bude určitě ještě lepší. Příště udělám z většího množství.:yes::yes:

LUBOMiR1961: Klasická hladká bílá mouka, třeba 00 ;-)

:-)<3:yes::yes: mám tento recept po babičce a je opravdu výborný:-K

Prosím aká múka? T650 alebo 00? ´Ďakujem.:-)

Buchyna: Buchyna: Tahle byla o průměru 26 cm.

Dobrý den, kulatá forma na pečení má různý průměr. 24, 26 a 28. Který máte na mysli?

1974andrea: Děkuji, máte pravdu, z fotografie mám trošku pocit, jakoby ta smetanová vrstva byla smíchána s jablky a celá takto navrstvená na korpus. Jinak snad nemá šanci takto protéct mezi už vařená a pečená jablka...

katyvypl: Tak jsem ten recept s fotkou dohledala a fotku vložila. Když se dobře podíváš, ta smetanová směs je proteklá do jablečné směsi a není to žádná nadýchaná sněhová čepice. Myslím, že to tak má být ;-)

Zdravím, dnes jsem upekla tento koláč, ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že je na něm něco špatně, hlavně na té smetanové vrstvě. Člověk dá na jablečnou náplň krásně nadýchanou pěnu z uvedených surovin a v troubě to udělá puf a celé se to zcvrkne. :-( Nemáte prosím foto originálního receptu z uvedené kuchařky? :-?

Dobré. ale moc práce.

včera upečeno, dnes po něm není ani památky. vynikající, i když na mě trochu moc sladký. příště uberu cukr a zkusím přidat trochu jablek.

havajka: A tak to má být. Upéct a sníst. Co s tím jiného ;-) Díky za zprávu :-K

Moc pěkný nápad se šlehačkovou polevou.....ukládám a určitě brzy vyzkouším :-)

Markéta:Markétko, tak snad bude chutnat. Díky za vyzkoušení;-):-K

Markéta 1. 9. 2013 15:15
zrovna jsem ho dopekla ;-)

Pajaska:Díky;-):-K

Mockrát všem děkuju:-K a budu moc ráda, když někdo zkusí;-)

Stavnate moucniky mame radi, takze ukladam k realizaci..diky za tip..:yes::yes:

Jedním slovem nádhera. :-p:yes:

Holky děkuju za komentáře:-K a Rozmarýnko, snad ti bude chutnat;-)

Už jsem uložila a určitě brzo spáchám. Jablíčkové zákusky mám moc ráda:-*. Posílám zasloužený bodík:yes:

Andrejko, pečeš s láskou:-O podle Oetkera, je to vidět:-p+:yes:určitě by mi chutnalo.

Mirka:Díky za upozornění, jsem ráda, že jste to našla, děkuju:-K, už je to opraveno;-)

Opatrne vmichame bilky to znamena asi snih?

Tak to jsi zabrnkala na moji strunu, to je to dobré, vlhké, co my můžeme, parádní moučník;-):yes:

Ándrejko, heleďme se, koukejme se, jak si se do toho pečení pustila:-O;-) A to dobře;-)šťavnaté zákusky jsou moc dobré, tak 4.bod je tvůj:yes:

tak na tuto lahodu bych se nechala ráda pozvat;-):-):-K
moooc hezký koláčiček:-):yes::yes::-K

Tématické fráze:
jablecny kolac, stavnaty jablecny kolac, koláč s jablky, šťavnatý vanilkový koláč s jablky, recept na jablecny kolac, jablecny kolac recepty, jablečný koláč s jablky, jablecny kola, top recepty jablečný koláč, šťavnatý koláč, jablečný koláč recept, recepty na jablečný koláč, koláč s jablečným pyré, jablečný koláč top recepty, šťavnatý koláč s jablky, stavnaty jablkovy kolac, recepty na jablečné koláče, vanilkový koláč s jablky, šťavnatý jablečný moučník, jablečny kolače

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, máslo, cukr, mléko, tuk, jablko, máslo, cukr, vejce, cukr, cukr vanilkový, šťáva citronová, smetana ke šlehání

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu