Dušené vepřové na víně se švestkami

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: 70 minut 4 porce Vepřové maso 15 názorů

Suroviny

600 g vepřového plecka
1 cibule na plátky
400 ml bílého vína
300 ml drůbežího vývaru
150 g sušených vypeckovaných švestek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
petrželka
sezam na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi rozpálíme olej, maso na něm ze všech stran opečeme, odložíme stranou, slijeme olej a výpek rozvaříme s částí vývaru.

  2. V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli nakrájenou na plátky, přisypeme mouku, zarestujeme, přidáme maso, výpek, jemně promícháme, zalijeme vínem a pak vývarem tak, aby maso bylo těsně ponořené. Dosolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 45 minut, občas zamícháme.

  3. Přidáme švestky a už bez pokličky vaříme na mírném ohni dalších 45 minut, až je maso křehké a omáčka zhoustne. Ozdobíme petrželkou a sezamem a podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.

Poznámka

Zdroj: Lidl/Francouzská kuchyně

U nás nikdo nepije bílé víno, dala jsem tedy červené.

Zapomněla jsem na petrželku :-(

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Dušené vepřové na víně se švestkami

  • zizala zizala(autorka receptu)

    lu.cka: Ahoj :-) Myslím, že jsi to vymyslela dobře:yes: Tohle jídlo jsem pochopitelně vařila, nedávám sem nevyzkoušené recepty;-) Důkazem je moje fotka. S tím vínem - dej, jaké máš, v receptu bylo napsáno bílé, já vařila s červeným polosuchým, ale myslím, že i suché červené by mohlo být, protože švestky jsou celkem sladké. Pro toho, kdo moc nemusí nasládlé maso, je suché víno ideální. Raději kvalitní, krabicovému se vyhni obloukem ;-):-)) Budu ráda, když mi potom dáš vědět, jak jsi dopadla :-K Držím pěsti :yes::-)

    Odpovědět

  • lu.cka lu.cka(neregistrovaná)

    zizala: ahoj:) jo v pohodě děkuju na ty palacinky jsem úplně zapomela a přitom jsou tam tak znamé.. polévku jsem nakonec našla a vybrala jsem si rybi..jídlo které si vybereme na zkouškach budeme muset uvařit:D už si toto jídlo vařila?vypadá to lehce snad to i lehce pujde:)a co myslíš bude lepší do toho dat to červené nebo to bílé vino?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    lu.cka: Tak to bohužel asi moc neporadím. Kromě cibulačky by byla dostupná krémová česneková nebo celerová polévka, ale i hovězí vývar s nudlemi ;-) Z masových jídel je slavné hovězí Bourguignon, Kohout na víně, Cassoulet, z moučníků třeba palačinky Crepe Suzette nebo koláč Tarte Tatin.
    Tyhle názvy i recepty k nim najdeš na netu. Stačí to takhle?

    Odpovědět

  • lu.cka lu.cka(neregistrovaná)

    na zavěrky mam tema muj soused je cizinec a vybrala jsem si fr.kuchyni a toto jidlo budu u skousek varit..chystam se jidlo uvarit nejprve nekolikrat doma...chtela jsem se zeptat jestli je to dobra volba:) a neporadil by mi nekdo fr. predkrm a dezert? neco orig.a zaroven lehkyho maji nejakou polevku ktera by se k tomuto jidlu hodila? vsude kam se podivam je cibulova cibulova...OMG děkuju předem za pomoc:)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezký recept i fotka;-):-K
    Také bych se přiklonila k červenému vínu:-p+:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    lucuska: tak to jsme měly stejný oběd ;-) Dusila jsem na nejmenším plamínku a ještě na "sporo".
    Spagi: tak to jsem udělala dobře, muž měl načatou Kadarku z Lidla, je nasládlá...já ji nemám ráda, já raději sušší vína, ale taky se mi to k těm švestkám zdálo jako dobrá volba ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    lucuska (neregistrovaný/á) - doba vaření je vždycky jen orientační, mně třeba u tohoto receptu stačí v pohodě 50 minut se vším všudy. Ale když to vařívala babička na kamnech, kde se topilo dřevem, tak určitě to trvalo o hoodně dýl. Navíc žížalka píše o pomalém vaření, takže i to hraje roli ;-);-)

    Nicméně recept pra pra prastarý a strašně dobrý :-p:yes::yes:,

    jo žížalko - jestli tam k sušeným švestkám bylo původně bílé víno, tak by ho moje babka hnala až do budějc:-D:-D:-D, protože výhradně červené a nasládlé, jak by pravila (neptej se mě proč až tam, u ní to bylo oblíbený rčení) a já se tím řídím :yes:

    Odpovědět

  • lucuska lucuska(neregistrovaná)

    Tohle jsem děla v neděli k obědu a super :yes:. Jen se mi moc nezdá ta doba vaření, po prvních 45 minutách už byla omáčka hustá a po dalších 45 by už se vypařila asi komplet ... Ale je fakt, že recept jsem měla od jinud a o pokličce se nic nepsalo :-/.

    Odpovědět

  • maris maris

    Jaruško - krásný recept i fotka:yes::-)+

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

  • Eliza Eliza

    To bude skutečná delikatesa a k těm švestkám se mi víc hodí červené než bílé víno, takže na mě ta tvoje změna působí jako krok k ještě lepšímu výsledku :yes:.
    Díky za parádní recept, který rozhodně budu muset vyzkoušet.;-):-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To musí být opravdu vynikající:yes::yes:+5

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nejen vypadá, ale bude to luxusní jídlo. Víno, švestky, to musí být šťáva:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak to vypadá LUXUSNĚ :-p :yes::yes: + ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřové na víně vepřové maso na švestkách vepřové kostky na víně vepřové maso se švestkami hovězí na víně se švestkami vepřová plec se švestkami kadarka lidl dušené vepřové maso na víně vepřové maso dušené na víně vepřové na víně a švestkách plecko na vině maso na švestkách recept na svestkove vino dusene veprove lidl vepřová plec na červeném víně se švestkami plecko se švestkami lídl recepty dušené vepřové s hlívou maso se švestkami na víně dušené vepřové nudličky vepřové nudličky se svestkami

Zapomněl/a jsem heslo