Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka Velouté s přidáním řapíkatého celeru, houbami a kyselých okurek

Omáčka Velouté je jemná světlá omáčka z máslové jíšky zalité vývarem, žádné mléko jako u bešamelu, ale poctivý vývar. V této verzi ji doplňuje řapíkatý celer, houby a kyselé okurky, což jí dodává hloubku a lehkou kyselost.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 097 kJ /
740 kcal
Bílkoviny19,66 g
Tuky47,83 g
Vláknina49,20 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 935 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy34,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Krok 2: Přisypeme mouku a vytvoříme světlou cibulovou jíšku. Jakmile získá světle hnědou barvu, zalijeme ji poctivým vývarem. Vše důkladně promícháme dohladka a necháme vařit zhruba 15 minut. Krok 3: Mezitím pokrájíme celer, houby a okurky na menší kousky a přidáme je do omáčky. Osolíme, opepříme, ochutnáme a podle vlastní chuti přilijeme sladkokyselou vodu z okurek. Necháme dále vařit. Krok 4: Když je všechno měkké přilijeme smetanu, můžeme přidat nakrájené vařené maso z vývaru a ještě chvíli povaříme.

TIP: Jak uvařit silný masový vývar

Zveřejněno 20. 11. 2012

Poznámka autorky Bibinka

Omáčku můžeme vykouzlit z jakéhokoliv masa. Do této základní francouzské omáčky, lze přidat ingredience dle vlastní chuti, jinak Velouté základ obsahuje jen máslo, mouku, vývar, sůl, pepř a smetanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PWwA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PWwA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Omáčky navinulé chuti mám moc ráda:-p:yes::yes:Tahle se mi také zamlouvá:-K

chocolate:jj,přesně, já to brala, jako že paskvil je ta omáčka-nějak mi ty názvy omáčky nedošly;-)

Dana 61: Souhlasím, s houbami to by bylo podle mého gusta:-p Možná bych zkusila nakládané:-)

Bibinka:Stane se.Já se omlouvám, ono to napsané možná vyznělo jinak, než jak jsem zamýšlela:-K.

chocolate:tak to se fakt omlouvám, to jsem se nějak blbě upsala, ale už je opraveno a díky za upozornění;-)

chocolate: Tam je napsáno Velumé:-8:-K

Bibinka:Bibi, velouté je základní omáčka a to veloumé máš opravdu pod fotem.Nepochybuji, že to bylo moc dobré:-p.

Bibinka: Já vím o čem Chocolate mluví, stačí se podívat, jak se jmenuje recept a co máte napsáno pod fotkou:-8:-//

chocolate: Chocolate, věř mi, že kdyby to byl paskvil, že by se to u nás nejedlo a letělo by to z okna;-)to s nadsázkou a už vůbec bych sem nedávala něco, co nám nechutnalo a ač to na fotce nevypadá až tak vábně, ješ to opravdu chuťově moc dobré:-p
Velouté je ta základní omáčka a mám to tam poznamenaný a do ní si můžeš přidat cokoliv má kdo rád-je to o chutích. a já bych ti dala ráda ochutnat;-):-)

Danuš61, přesně tak to je a díky;-)

je to prostě lahodná smetanová omáčka s jíškovým základem a podle mě musí být dobrá i v kombinaci s houbami,řapíkáčem a okurkami no to můžeme:yes::-D

Bibi, mám tě moc ráda, ale tohle je paskvil.
Vždyť ty v popisku píšeš Velumé...a s velouté to nemá nic společného.

Jani, Ty jsi naše omáčková královna, zase krásná omajda a asi i výtečná, jinak řapíkáč, houby a okurky, to je moje gusto;-):-p:yes:

BIBI..to musí být pochoutka:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
rapikaty celer omacka, okurkova kysela polevka, omáčka veluté, veluté, recept na veluté, co z řapíkatého celeru, koprové velouté, polévka z kyselé okurky, kysele okurky, celerove veloute, kyselé okurky recept, velute omáčka, omáčka řapíkatý celer, jak použit řapíkaty celer, polévka kyselé okurky, omáčka z kyselé okurky, velouté polévka, kam použít řapíkatý celer recepty, smetanove rybi velute, co je velute

Suroviny:
vývar masový, cibule, máslo, mouka hladká, smetana ke šlehání, pepř zelený, celer, houby čerstvé, okurky sterilované, lák okurkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu