Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 690 kJ / 4 706 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 281,63 g |
Tuky | 315,71 g |
Vláknina | 81,02 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 5,21 g |
Sůl | 12,51 g |
Sacharidy | 145,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Naložení masa je základní krok, ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku.
Krok 2: Špek ztuhne a lépe se špikuje do masa. Do misky nasypat sůl a pepř a zalít šťávou z vymačkaného citronu. Takto vzniklou hustou kaší potřít povrch očištěného masa a vetřít do povrchu masa.
Krok 3: Na dno pekáče nasypat nahrubo nastrouhanou zeleninu a cibuli a vše promíchané s tymiánem. Na místo, kde bude ležet maso, položit bobkový list, černý pepř, nové koření, na proužky nakrájený špek a citron nakrájený na kolečka a okrájený od kůry.
Krok 4: Takto prošpikované a potřené maso zasypat zeleninou tak, aby bylo maso celé zakryté. Maso možno také před založením do nastrouhané zeleniny potřít octem nebo rozehřátým máslem nebo olejem proti vysychání a lepšímu rozložení masa.
Krok 5: Pekáč obalit potravinářskou fólií a nechat v chladu nejméně přes noc (nejlépe 3–4 dny). Po odležení maso vytáhnout a zprudka osmahnout na sádle nebo na olivovém oleji z pokrutin třeba na WOK pánvi), aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Krok 6: Zeleninu na pekáči rozhrnout a opět připravit lůžko z bobkového listu, proužků špeku plátků citronu a koření. Osmahnuté maso vrátit zpátky na pekáč na připravené lůžko.
Krok 7: Trochu podlít vodou a zvolna péct (cca 2 až 2,5 hodiny při 180°C a posledních 15-20 minut osmahnout do hněda kvůli barvě). Po 1 hodině pečení maso otočit a občas podlít vodou.
Krok 8: Když je maso měkoučké, vytáhnout z pekáče a ze zbylé směsi odstranit věci, které tam nechci nechat (bobkový list, případně nějaké kuličky, hlavně jalovec v případě zvěřiny - může být hořký).
Krok 9: Upečenou zeleninovou směs nalít do kastrolu tak jak je viz foto (možno rozmixovat v mixeru), zalít 1/3 dílu mléka, 1/3 dílu zakysané smetany a 1/3 dílu smetany ke šlehání a lehce na mírném ohni vařit.
Krok 10: Nechat projít varem, podle chuti dosolit nebo osladit zkaramelizovaným cukrem. Žádné zahušťování moukou. Svíčková je excelentní. Při servírování na plátek masa lžičku brusinek, eventuálně šlehačku a neměl by chybět karlovarský knedlíček.
Zveřejněno 7. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na hrubo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLDq
Moje poznámka
Svíčková na hrubo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLDq
Nejnovější recepty
Polévka z červených paprik
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou a smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Bezinkový sirup
Přidáno před 7 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Přidáno před 7 hodinami
Aronie griotka a sirup
Přidáno před 9 hodinami
Dýňová marmeláda s džusem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 12 minutami
Domácí kečup
zuzik8 před 23 minutami
Plněné papriky
Cernousek před 40 minutami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 48 minutami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 55 minutami
Čínská "červená" polévka
Macca155 před 1 hodinou
Milouškovy oblíbené broskvové řezy
iveta.kroul před 2 hodinami
Ovocné knedlíky ze spařovaného těsta-jednoduché
Jitule_m před 2 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Jitule_m před 2 hodinami
Cuketový koláč se švestkami
Jitule_m před 2 hodinami
Tématické fráze:
nalozeni masa na svickovou,
naložení svíčkové,
jak naložit maso na svíčkovou,
jak odstranit hořkost z omáčky,
servírování svíčkové,
naložit maso na svičkovou,
jak odstranit horkost omacky,
svíčková naložení,
jak odstranit hořkost,
jak odstranit hořkost z guláše,
židovská svíčková,
naložení svíčková,
naložené maso na svíčkovou,
jak odstranit hořkost v omáčce,
svíčková servírování,
chalupářská svíčková,
jak odstranit hořkost z pokrmu,
naložení na svíčkovou,
servírování svíčkové na smetaně,
jak odstranit hořkost z jídla
Suroviny:
hovězí zadní,
sůl,
pepř,
slanina,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
tymián,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
citron,
cukr,
smetana zakysaná,
mléko,
smetana ke šlehání,
brusinky,
citron,
šlehačka
Komentáře (11)