Babiččiny zelňáky
Kysané zelí je klasikou české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Podle starého receptu připravíme ve své kuchyni milované zelňáky - placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a mají bohatou chuť.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 592 kJ / 4 205 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,50 g |
Tuky | 258,50 g |
Vláknina | 28,00 g |
Cholesterol | 225 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 385,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy dáme mouku, vymačkané a pokrájené zelí, sádlo, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a vypracujeme těsto.
Krok 2: Z hotového těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, ze kterého vykrajujeme kolečka.
Krok 3: Vykrojená kolečka ukládáme na sádlem vymazaný plech a pečeme v troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
Zveřejněno 28. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
Moje poznámka
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
Nejnovější recepty
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Roláda Harlekýn podle Míši Landové
Přidáno před 8 hodinami
Těstoviny s krémovou omáčkou Alfredo s krevetami a brokolicí
Přidáno před 10 hodinami
Plněné sladké broskve
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno 9. 7. 2025 13:14
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno 9. 7. 2025 08:42
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nepečené kokosové košíčky s čerstvým ovocem
Amphibian před 4 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
SonaErbanova před 1 hodinou
Citrónové muffiny
terezakrejzarova před 1 hodinou
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
kiellmo před 2 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 2 hodinami
Máslové kuře s lilky na rozmarýnu
smrkusa před 2 hodinami
Okurková polévka
jarpos před 3 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
zdesse před 4 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
Jan Nemec před 4 hodinami
Tématické fráze:
zelnaky,
zelnaky recept,
domácí zelnáky pečené,
recept na prave zelnaky,
recept na zelňáky,
babiččiny zelníky,
recepty.cz zelnáky,
recept zelňáky,
zelovky,
zelnak,
zelovka,
babicciny recepty,
zelňáky bez sádla,
zelňáky na plech,
babičiny zelňáky,
jihočeské zelňáky,
recepty zelňáky,
zelnak recept,
zelňáky recepty,
zelniky
Suroviny:
sádlo,
mouka hladká,
zelí kysané,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
paprika sušená sladká,
sádlo
Komentáře (32)
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.