Vánočka na přání, která se vždy povede
Vánočka je královna svátečního stolu a na Vánoce je povinná, jak vyplývá z jejího názvu. Příprava není úplně jednoduchá, ale pokud dodržíte pár základních kroků a pravidel, vykouzlíte nádhernou a vláčnou krásku na váš vánoční stůl.
Suroviny pro 1 kus
1 velká nebo 2 menší vánočky
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 27 634 kJ / 6 605 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 144,18 g |
| Tuky | 239,15 g |
| Vláknina | 35,60 g |
| Cholesterol | 1,80 g |
| Sodík | 234 mg |
| Sůl | 0,51 g |
| Sacharidy | 951,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek. Droždí rozdrobíme, přidáme k němu 2 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce hladké mouky. Necháme cca 15-20 minut v teple vzejít.
Krok 2: Do velké mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a přidáme vzešlý kvásek. V mouce připravíme důlek na žloutky.
Krok 3: Žloutky prošleháme s mlékem, vlijeme do připraveného důlku, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr a sůl. Promícháme, přendáme na vál a důkladně propracujeme. Vložíme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě kynout asi tři hodiny.
Krok 4: Během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat). Při posledním převálení přidáme mandličky a slité rozinky naložené v rumu. Těsto znovu řádně propracujeme.
Krok 5: Včas nahřejeme troubu na 170 °C na horkovzduch se spodním ohřevem a ventilátorem.
Krok 6: Těsto na vánočku můžeme vložit do formy na vánočku a poté tedy před pečením nepotírat žloutkem.
Krok 7: Nebo těsto rozdělíme na 9 dílů, ze kterých připravíme jednotlivé prameny, ze kterých spleteme vánočku - spodní patro ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a horní ze 2. Upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dle zvyklostí a trouby. V horkovzdušné jen se spodním ohřevem + ventilátor prvních 10 minut na 170 °C, pak ještě cca 35 minut na 150 °C. Jestli je vánočka opravdu hotová se přesvědčíme špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky. Je-li suchá, máme hotovo.
Krok 9: Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).
Zveřejněno 21. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka na přání, která se vždy povede
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/koBv
Moje poznámka
Vánočka na přání, která se vždy povede
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/koBv
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 57 minutami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
vánočka do formy,
vánočka,
pečení vánočky ve formě,
vánočka pečená ve formě,
pletení vánočky ze 6,
domaci vanocka do formy,
vánočka z formy,
pečeme vánočku,
forma na vánočku,
vánočka dobrá a rychlá video,
recept na vánočku do formy,
jak upléct vánočku,
vánočka do formy recept,
jak se plete vánočka,
jak se plete vánočka ze 6 pramenů,
vánočka ve formě,
domácí vánočka upečeno s láskou,
pletení vánočky recepty pro dceru,
vánočka recept,
sražená vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
olej,
máslo,
rozinky,
cukr vanilkový,
žloutek,
sůl,
vánočka,
mandle sekané,
rozinky
Komentáře (76)
jsem ráda, že to nevzdáváš a děkuji
Chuťové je vynikající a recept musím opravdu upřímně pochválit.
Těsto musí být řádně vykynuté. Když vánočku upletete znovu nechte cca 30 minut kynout. Pozor v místnosti na průvan. Musí být opravdu v teple. Pak dejte do trouby cca na 200 st. 8 minut, tím se zastaví proces kynutí. Pa zmírněte cca na 160 st. a dopékejte. Já nahoru dávám po čase alobal, aby se vánočka dopekla, ale nezčernala :)