Vepřová panenka ve slanině na žampionech
Vepřová panenka je libové jemné maso, kterému obalení slaninou pomůže, aby se při tepelné úpravě nevysušilo. Žampiony pokrm výborně dochutí, vše spolu hezky ladí. Panenka ve slanině a na žampionech vám určitě zachutná.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 295 kJ / 70 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,13 g |
Tuky | 0,37 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 13,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Panenku nakrájíme na cca 3cm kousky. Osolíme a opepříme ji ze všech stran.
Každý kousek zabalíme do delšího plátku slaniny a zajistíme párátkem. Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olej a na něm panenku z každé strany opečeme cca 3 minuty a odložíme mezi dva talíře, abychom ji udrželi teplou. Krok 3: Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno a zbytek slaniny na nudličky, které spolu orestujeme dorůžova na zbylém výpeku z masa. Krok 4: Pak směs zaprášíme moukou, mírně osmahneme a zalijeme cca 1 a 1/2 dcl vody. Šťávu dobře provaříme, ke konci přidáme opečené kousky panenky a necháme je prohřát. Krok 5: Podáváme s vařeným bramborem.
Každý kousek zabalíme do delšího plátku slaniny a zajistíme párátkem. Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olej a na něm panenku z každé strany opečeme cca 3 minuty a odložíme mezi dva talíře, abychom ji udrželi teplou. Krok 3: Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno a zbytek slaniny na nudličky, které spolu orestujeme dorůžova na zbylém výpeku z masa. Krok 4: Pak směs zaprášíme moukou, mírně osmahneme a zalijeme cca 1 a 1/2 dcl vody. Šťávu dobře provaříme, ke konci přidáme opečené kousky panenky a necháme je prohřát. Krok 5: Podáváme s vařeným bramborem.
Zveřejněno 8. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VZ4W
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VZ4W
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 8 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 8 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 54 minutami
Bábovka...
Marcela0123 před 57 minutami
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 2 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 2 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 2 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 2 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
veprova panenka recepty,
vepřová panenka,
vepřová panenka ve slanině,
vepřova panenka recept,
vepřová panenka na slanině,
vepřová panenka se slaninou a žampiony,
recepty z vepřové panenky,
vepřová svíčková panenka recept,
vepřová panenka na houbách,
recepty na vepřovou panenku,
vepřová panenka ve slanině recept,
vepřová svíčková na žampionech,
recept na svíčkovou panenku,
vepřová svíčková ve slanině,
panenka žampiony,
vepřová pannenka na žampionech,
recept na vepřovou panenku,
svickova ve slanine,
žampiony na slanině,
panenka se žampiony
Suroviny:
panenka vepřová,
žampióny,
slanina anglická,
cibule,
sůl,
pepř,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (26)
Krásná bašta
Pani Remková ako vždy dáma, s vysokou kultúrou a skromnosťou zároveň.
Blahoželám a budem naďalej fandiť!
aple:
Viem veľmi dobre, kde sa táto časť mäsa nachádza.
JitkaS:
Potvrdené.
1974andrea:
To je otázka kulinárskej šikovnosti (alebo nešikovnosti). V našej domácnosti sa táto časť mäsa pripravuje veľmi často práve kvôli tomu, že nie je mastná a jej príprava trvá len niekoľko minút, čo v dnešnej dobe je tiež dôležité a z časových dôvodov temer nevyhnutné. Okrem toho je cenovo výhodnejšia, než napr. menejkvalitnejšie časti z hovädzieho mäsa.
Andrea:
Kultúra.
spagetka:
Súhlasím, ale napriek tomu tá zhoda názvu a meno futbalistu mi nejdú dohromady.
V niektorých európskych krajinách sa názov sviečková používa pre túto časť mäsa tak pre hovädzie, teľacie, bravčové, baranie, kuracie a morčacie mäso a samozrejme pre divinu. Má to tú výhodu, že je každému hneď jasné, že sa jedná o najlepiu časť toho-ktorého zvieraťa.
Dúfam, že môj "výlet" do našej spoločnej futbalovej histórie a politiky nespôsobil nič, čo by mohlo tak pri počítači ako pri sporáku niekoho nahnevať, že to do kulinárskych receptov nepatrí alebo vyvolať dojem, že chcem, aby sa nepoužíval názov "panenka" (v niektorých oblastiach Slovenska používajú toto slovo v spojení Panenka Mária - takže nielen futbalista...).
Víš jak se to říká, komu se to nelíbí ať si p....políbí
Možná právě proto, že kdysi tyhle lahůdky nebyly běžně k dostání a dnes jsou docela nákladné, je tak často nedělám, abych měla nějakou praxi. Ještě jednou moc děkuji za tenhle komentář
Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že recepty pani Remkovej sú na tejto web stránke stále tie najlepšie a zatiaľ nikým neprekonané!
Desí ma názov mäsa "panenka". Podľa mňa je to nedostatok úcty k menu najslávnejšieho československého futbalistu všetkých čias (Antonín Panenka a nie kus mäsa), ktorého gól vo finále Majstrovstiev Európy nielenže nám dal majstrovský titul, ale že položil na kolená mužstvo namyslených Nemcov (dvaja z nich skončili v blázinci...), čo nikto iný z Československa nikdy viac nedokázal (ani ten gól a ani ten blázinec!!!...) a že jeho originálny gól je do dnešného dňa nazývaný ako gól "à la Panenka" na celom svete (dnes niektorí hráči sa odvážia o podobný hazard, aj keď nie vždy s úspechom...).
Prečo sa hovädzia sviečková nenázýva "hovädzia panenka"?
Nie je to preto, že za čias komunistického teroru sa v lepších reštauráciách dal jesť biftek z tohoto mäsa, ale nikdy sa neobjavilo jedlo z bravčovej sviečkovej? Kam išlo toto mäso? Do Sovietskeho zväzu na Brežnevov stôl? Predsa bravčové mäso vždy bolo to najkonzumovanejšie v našich zemiach (okrem obdobia vládnutia primitívneho prezidenta Novotného). Alebo tie komunistické beštie mali viacej rešpektu pred pánom futbalistom Antonínom Panenkom?
Predsa svine (tentokrát mám na mysli len zvieratá...) mali aj vtedy časť, ktorá sa volá sviečková! Čo robili tie svine (tentokrát nemám na mysli tie zvieratá...) s tým mäsom? Prečo som musel čakať až do mojich tridsiatich rokov, aby som toto mäso ochutnal a aj to za hranicami a nie doma?
Hned tisknu a vyzkouším