Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 214 kJ / 4 114 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,69 g |
Tuky | 153,42 g |
Vláknina | 24,56 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 3,37 g |
Sůl | 8,32 g |
Sacharidy | 578,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.
Krok 2: Vlijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
Krok 3: Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi na 40x30 cm.
Krok 4: Těsto potřeme změklým máslem (ne však rozehřátým, protože by moc teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí.
Krok 5: Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
Krok 6: Jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Stejně postupujeme i s druhým kusem těsta.
Krok 7: Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut znovu kynout.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (horkovzduch), poté zmírníme na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny dorůžova.
Zveřejněno 22. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Moje poznámka
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Nejnovější recepty
Cibulové rizoto z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Smažená cuketa se salámem
Přidáno před 13 hodinami
Pórkové rizoto podle Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové krokety
Přidáno před 21 hodinami
Hrušková marmeláda
Přidáno 18. 8. 2025 17:03:01
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno 18. 8. 2025 09:06:07
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 6 hodinami
Nádivka z cukety
Danna před 6 hodinami
Tvarohový koláč z bílé čokolády
JaniceKey před 7 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
kachlicka77 před 7 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou
Kristl1980 před 7 hodinami
Šťavnatý špendlíkový koláč s tvarohem
DitaB před 8 hodinami
Salát s mozzarellou a kuřecím masem
bittmanv před 8 hodinami
Nudle s tvarohem a jablky
brtna před 9 hodinami
Pomazánka ze smažených vajíček
brtna před 9 hodinami
Tapiokový pudink s lesními plody
ha.ry před 9 hodinami
Tématické fráze:
skořicový kringel,
škořicovy věnec recept,
skořicový věnec,
kringel recept,
estonský kringel,
maminčiny recepty estonský kringel,
kringel,
estoňský tringel,
kynuty skoricovy venec,
kringl,
estonsky venec,
estonský kringel recept,
skořicový pletenec video,
pletenec,
tringel,
kringel brydova,
kynutý skořicový pletenec,
kringel z domácí pekárny,
skořicový tringel,
estonsky kringl
Suroviny:
mléko,
žloutek,
máslo,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
skořice,
máslo
Komentáře (87)
Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná
Autorce receptu jen samá chvála
Takže za mne
Jednoduché, voňavé, veľmi chutné. Doporučujem!