Nakládaný jablečník
Pokud máte velkou úrodu jablíček, nebo třeba padají na zem a vy nevíte, co s nimi, máme pro vás skvělý tip. Nastrouhejte je, nechte odležet, povařte a zavařte. Jablečník se používá jako náplň do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, do jogurtu, nebo jen tak.
Suroviny pro 1 dávka
15-17 malých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 178 kJ / 6 496 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,00 g |
Tuky | 17,33 g |
Vláknina | 130,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 167 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 500,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme. Jablka mohou být klidně spadaná, otlučená, ale neměla by být nahnilá.
Krok 2: Poté je nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se do jablečníku nedostanou jadérka.
Krok 3: Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).
Krok 4: Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až zesklovatí.
Krok 5: Hotová jablka přendáme do čistých skleniček, otřeme okraje, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80 °C.
Zveřejněno 20. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Moje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 11 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 1 hodinou
Pivovarská bašta
oopicka před 2 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 3 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 4 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 4 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 5 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 7 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 7 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 8 hodinami
Tématické fráze:
zavařování jablek na štrůdl,
zavařování jablek,
zavařování strouhaných jablek,
strouhaná jablka do mrazáku,
nakládaná jablka,
dort kombajn,
zavařovaná strouhaná jablka,
jablečník,
jak zavařit strouhaná jablka,
nakládaná strouhaná jablka,
zavařování nastrouhaných jablek,
zavařovaná jablka,
jablka do mrazáku,
strouhana jablka zavařovani,
nakládané jablka,
zavařování jablek strouhanych,
jak zavařit nastrouhaná jablka,
zavařování strouhaných jablek v troubě,
jak zavařit jablka,
jablka na štrůdl zavařování
Suroviny:
jablko,
cukr krupice,
koření hřebíček
Komentáře (16)
Janka
Špagetko
Chtěla jsem ti to napsat soukromě, ale snad to nevadí... Když se mi ráno nechce vstávat, nebo se musím přemlouvat k nějaké práci, vzpomenu si na tebe ("Mirča, ta už určitě kmitá...a navíc s radostí...") a jde mi to líp...