Mazanec pro Irenku
Těsto na mazanec můžete vypracovat ručně nebo za pomoci domácí pekárny. Bochánek sypaný mandlemi, nahoře s tradičním křížkem. Mazanec je po upečení vláčný a lehký jako vánek. Voní po mandlích a rozinkách naložených v rumu.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 839 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,27 g |
Tuky | 160,19 g |
Vláknina | 30,20 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 1,87 g |
Sůl | 4,56 g |
Sacharidy | 681,04 g |
Postup přípravy
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Moje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Nejnovější recepty
Bratislavský guláš podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 12 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 14 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Lasagne s květákem a mrkví
Přidáno před 15 hodinami
Korejské stir-fry z mletého masa a cukety
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka
Fitulka před 1 hodinou
Valašská kyselice
Fitulka před 2 hodinami
Vynikající rychlé knedlíky z rohlíků a brambor
KiaraK před 2 hodinami
Smetanové fazolky s koprem
Jirka1965 před 3 hodinami
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 10 hodinami
Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Povar-Kuzmicz před 12 hodinami
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 13 hodinami
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Wizulle před 15 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
lucyjezdikova před 15 hodinami
Salát z ředkviček
faluska před 22 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
nejlepší mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept mazanec,
malý mazanec,
mazanec nejlepší recept,
nejlepší mazanec z pekárny,
osvědčený recept na mazanec,
nejlepší recept na mazanec,
recepty na mazance,
mazanec recepty,
velikonoční mazanec,
recepty mazanec,
nejlepší recept na tvarohový mazanec,
nej mazanec,
recept na velikonocní mazanec,
recept na výborný mazanec,
nejlepší recept velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
droždí,
žloutek,
mléko,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
vejce,
mandle
Komentáře (94)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak bez chyby
Díky za recept,dělala jsem těsto v pekárně
děkuju moc za fotečku, jsem ráda, že chutnalo a tvar... není až tak nejhorší
Irule: jestli jsi Irenka, je i pro tebe
jsem moc ráda, že ač africký
Vaclav Fronek: dekuji ti, Vašku