Caponata
Caponata je tradiční sicilský pokrm. Recepty se mohou lišit podle regionu, dokonce i podle jednotlivých domácností, ale vždy jde o pokrm, který v sobě nese typické středomořské chutě a aromata. Obvykle se podává s chlebem nebo jako příloha k rybám či masu, ale skvěle chutná i samostatně.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 147 kJ / 274 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,30 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 13,77 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,80 g |
Sacharidy | 56,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek nakrájíme na menší kostky, přendáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek restujeme dozlatova asi 8 minut. Vyndáme a pokud je potřeba, přilijeme do pánve olej.
Krok 3: Vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a najemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také asi 7-8 minut.
Krok 4: Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut. Pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.
Krok 5: Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Krok 6: Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.
Zveřejněno 15. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Moje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 28 minutami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 18 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno 2. 9. 2025 21:12:57
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Utopenci - nejlepší co známe
Slavista62 před 1 hodinou
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
Wokurky před 1 hodinou
Pečené plněné papriky
Adrienalis před 2 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 8 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 9 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 12 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 12 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 13 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 14 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 15 hodinami
Tématické fráze:
kaponáta,
dýňová caponata,
sicilská caponata,
zeleninová caponata,
lilková caponata,
caponara,
caponáda,
caponata z lilku,
caponata z dyne,
capponata,
dyňová kaponata,
kapunata,
capunata,
salát caponata,
caponnata,
caponatta,
zapečená caponata,
sicilska kaponata,
kaponáta recept,
sicilská caponnata
Suroviny:
lilek,
celer řapíkatý,
cibule,
rajče,
olivy zelené,
kapary,
ocet vinný,
cukr hnědý,
olej olivový,
sůl,
bazalka čerstvá
Komentáře (30)
Akorát místo lilku dávám cuketu, lilky nepěstujeme, cuket máme každoročně dost. Chuť to trochu změní, ale pořád je to výborné.
Díky za recept 🙃
Colombo - díky, je fotogenická