Caponata
Caponata je tradiční sicilský pokrm. Recepty se mohou lišit podle regionu, dokonce i podle jednotlivých domácností, ale vždy jde o pokrm, který v sobě nese typické středomořské chutě a aromata. Obvykle se podává s chlebem nebo jako příloha k rybám či masu, ale skvěle chutná i samostatně.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 147 kJ / 274 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 5,30 g |
| Tuky | 1,10 g |
| Vláknina | 13,77 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1,18 g |
| Sůl | 2,80 g |
| Sacharidy | 56,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek nakrájíme na menší kostky, přendáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek restujeme dozlatova asi 8 minut. Vyndáme a pokud je potřeba, přilijeme do pánve olej.
Krok 3: Vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a najemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také asi 7-8 minut.
Krok 4: Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut. Pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.
Krok 5: Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Krok 6: Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.
Zveřejněno 15. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Moje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 13 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 17 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 2 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 4 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 4 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 4 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 4 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 6 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 6 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 6 hodinami
Tématické fráze:
kaponáta,
dýňová caponata,
sicilská caponata,
zeleninová caponata,
lilková caponata,
caponara,
caponáda,
caponata z lilku,
caponata z dyne,
capponata,
dyňová kaponata,
kapunata,
capunata,
salát caponata,
caponnata,
caponatta,
zapečená caponata,
sicilska kaponata,
kaponáta recept,
sicilská caponnata
Suroviny:
lilek,
celer řapíkatý,
cibule,
rajče,
olivy zelené,
kapary,
ocet vinný,
cukr hnědý,
olej olivový,
sůl,
bazalka čerstvá
Komentáře (30)
Akorát místo lilku dávám cuketu, lilky nepěstujeme, cuket máme každoročně dost. Chuť to trochu změní, ale pořád je to výborné.
Díky za recept 🙃
Colombo - díky, je fotogenická