Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z josty

Josta je černá bobulovina podobná rybízu s nezaměnitelnou chutí. Pokud ji máte na zahrádce, neváhejte a připravte si z ní džem. Džem z josty se skvěle hodí nejen do buchet, ale doplní i sladké palačinky.

Hodnocení receptu je 3,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jikotka Jikotka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Pečlivě očištěnou jostu rozvařujeme asi 15 minut na středním plameni. Krok 2: Poté přidáme Gelfix podle návodu na obalu. Krok 3: Tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme a přidáme cukr, vaříme ještě 5 minut a horké lijeme do čistých skleniček. Krok 4: Očistíme hrdla a zavíčkujeme.

TIP: Jak na jaře stříhat jostu

Zveřejněno 22. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z josty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Rm0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z josty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Rm0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

spokojený důchodce 16. 9. 2017 09:05
Hodnocení džemů z drobného ovoce ( hodnotící ,,komise" složená z dětí a vnuků ) 1. josta, 2. jahody, 3. maliny, 4. rybíz, 5. angrešt. Ovocné knedlíky s jostou nemají chybu ( tedy, až na to čistění josty od okvětí ), chutí připomínají borůvkové knedlíky.

Na 1kg josty stačí 1kg cukru. gelfix nedávám. Džem je vynikající na linecké. :-p

ota: nie každý má semienka rád, nám nevadia, v džeme ich v podstate necítiť. Ale horkosť nespôsobujú, robím džem z josty odkedy ju pestujeme, nikdy nepasírujem. Ale vravím, niekomu môžu semienka vadiť;-)
Josta je veľmi zdravé ovocie, kto má záhradku, mal by tam mať zopár kríčkov ;-)

Našel jsem jostu v opuštěné zahradě,ale jam jsme udělali s polovinou Gelfixu v měli předtím propasírované na sítě,aby šlo použít i na slepování cukroví a rolády.Semínka způsobují mírnou hořkost,ale zase čistí střeva!Josta nemá tak silné aroma jako černý rybíz.

Na jostu nie je potrebný gelfix, josta má vela pektínu ako ríbezle, pekne to stuhne. Ani nemixujem :-D Lekvár je výborný:yes:

tejaja: Nechala jsem se nalákat na přírodní způsob výroby džemu - bohužel neztuhl 8-(

Jarka: Stuhne, ale musí úplne vychladnúť. Za tepla bude tekutý.;-)

No, jo, josta, kde ji vzít. Kdysi to měl snad každý na zahradě, dnes už ji vidím málokdy. Musí to být super džemík, hned bych si dala a hlavně si myslím, že i hodně zdravý:-p:yes:

Tématické fráze:
marmeláda z josty, josta marmeláda, jošta zavařování, ovoce josta recepty, marmeláda z josty recept, zavařování josty, marmeláda josta, josta marmeláda recept, recept marmeláda z josty, marmelada s josty, josta recepty marmeláda, marmeláda z josty za studena, zavařenina z josty, recept na marmeladu z josty, zavařování josta, josta zavařenina, josta-marmeláda, ovoce josta, josta,zpracování, josta-recepty

Suroviny:
josta, cukr krystal, koření polévkové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu