Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
Podrobný popis postupu pečení chleba jednak s kváskem a jednak s droždím. Pečení těsta se zdá složité i když není. Ale vůně, která se pak line celým bytem se vám odmění za všechnu vaší námahu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 704 kJ / 1 841 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,02 g |
Tuky | 10,29 g |
Vláknina | 30,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 368,04 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 30. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GAn8
Moje poznámka
Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GAn8
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 15 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 4 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
domácí kváskový chléb,
kváskový chléb bez hnětení,
domácí chléb pečený v kastrolu,
domácí kváskový chleba,
chleba bez hnětení z domaciho kvasku,
žitný chléb s droždím,
kváskový chleba bez hnětení,
recept na domaci kvaskovy chleba,
domácí chléb sušené droždí,
chleb ze suseneho drozdi,
kvásek na domácí chléb,
domácí chleba,
domácí chleba ve skleněné míse,
domácí chléb,
domácí chléb pečený pod pokličkou bez hnětení,
cuketka chleba bez hnětení,
chleba pečený v kastrolu,
domácí chléb bez hnětení,
domácí kváskový chléb recept,
kváskový chleba z domácí pekárny
Suroviny:
mouka žitná,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mouka grahamová,
kmín drcený,
koriandr,
sůl,
droždí sušené,
kvásek,
kvásek
Komentáře (20)
Tezko rict? Ta zakryta nadoba ma ten ucel, ze udrzi vlhkost prvnich par minut peceni a chleba tolik nepraska. Nestaci totiz tak rychle oschnout. Zejmena pokud se bavime o nehnetenem chlebu, ktery se nenachava se vykynout v osatce. Pokud se pred pecenim chleba vytvaruje a necha se dokynout v osatce, pak asi pokryvka neni az tak nutna? Treba vyzkouset.
Ja jsem po mnoha pokusech a omylech nakonec rezignoval a uz chleba taky tvaruju a nechavam pred pecenim dokynout. Je to sice vice prace a bordelu v kuchyni, ale chleba temer vubec nepraska.
já dávám jablečný ocet, je navíc zdravý
Mrkni, třeba by se ti taky hodila, dobře se s ní sklízí třeba i zbytky mouky ze stolu.... http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potr...
http://www.cuketka.cz/?p=11418
Zadělání na domácí pšenično-žitný chleba naší babičky- cca 900 gr.:
Suroviny na cca 900 gr.chleba
250 g hladké pšeničné mouky T650 (polosvětlá,Mlýny Kyjov)
150 g hladká pšeničná chlebová T 1000 ( mlýny Kyjov)
50 g celozrnná mouka pšeničná( pro zdraví vláknina,nemusí být) 50 g hladké žitné mouky (Kaufland,Spar,Tesco Mlýny Kyjov)
1,5 čaj.lžičky soli (nepřesolit)
1 čaj.lžička kmínu (kdo má rád,nebo jiná
semínka,dýně,slunečnice,lněné,sezam apd.)
0,6 lt.žitného kvásku-obsah sklenice omnia (Nechat nakvasit předem do husté mírně
nakyslé pěny)
0,25 lt pitná voda ( mírně teplou do těsta a nedát ji naráz do těsta,po částech dle hustoty těsta)
Potřeby: pečící papír+nůžky,síto na mouku,mísu na těsto,vařečku a gumovou stěrku na těsto,
kastrol s nejlépe s vypouklou poklicí- vyčlenit na toto pečení)
1.Zadělání těsta
Hladké mouky-pšeničnou a žitnou mimo celozrnnou přes síto prosejeme.(důležité)
Zamícháme všechny suroviny (asi 5 min.) na hrubé polohusté těsto,které se mírně lepí na mísu,upravíme v míse do bochánku a dáme pod utěrku kynout do tepla kuchyně.
2.První zamíchání-provzdušnění těsta velmi důležité
Asi za 1hod.promícháme mírně asi 2 min.,aby se těsto provzdušnilo a aby bylo hladké.Těsto předěláme na pečící papír,utvoříme bochánek doprostřed papíru a i s papírem vložíme zpět do mísy kynout.Můžeme povrch těsta navlhčit vodou a posypat semínky,kmínem,oves.vloč-
kami apd.
3.Vlastní pečení v troubě
Po nakynutí (asi za 2-3 hod.(po jednou tolik nabytí objemu dáme těsto i s papírem do kastrolu s pokličkou asi 24 cm v průměru péct do vytopené trouby asi na 220°C.(Trouba musí být vytopená i kastrol na pečení také předehřátý)
Chleba této velikosti (asi 900 gr)pečeme asi 35 min.pod pokličkou a dále 10 min.bez pokličky.Po vyndání a odstranění papíru se dá ještě dopéct,pokud je kůrka světlejší a chceme tmavší.
Rada:Těsto přendáme na papír pomocí namočené gumové stěrky ve vodě,jinak se velmi lepíRukama se těsta vůbec nedotkneme.Z papíru se upečený chleba lehce oddělí.Upečený chleba chladíme na mřížce,nebo podložený třeba vařečkami.
Kvásek děláme dopředu z žitné mouky a vody.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou tak 6 hod.předem,nebo večer vydělat z lednice a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.Přeji úspěch.Pekař
upečený chleba je bezkonkurenčně
velmi jedlý
V pripade kvaskoveho chleba, se o kyselost stara kvasek. Drozdi ovsem neni kysele a tak se tam musi pridat ocet. Zkuste bez nej, ale myslim ze to nebude ono?