Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou, chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 115,59 g |
| Tuky | 17,38 g |
| Vláknina | 22,87 g |
| Cholesterol | 200 mg |
| Sodík | 4,27 g |
| Sůl | 10,50 g |
| Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku. Poté přidáme maso, krátce opečeme, osolíme a okořeníme paprikou. Podlijeme trochou bílého vína (nebo vodou) a pozvolna dusíme asi jednu hodinu. Maso by mělo být jen lehce ponořené v tekutině, ne zcela potopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme přibližně 20 minut.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob. Dosolíme, přidáme utřený česnek a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté směs přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapékáme v troubě při 180 °C asi 30 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Rizoto pro žlučníkáře
Přidáno před 2 hodinami
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 5 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tuňáková pomazánka
Jindriskas před 7 minutami
Houskové knedlíky
mikii před 15 minutami
Jogurtové hvězdičky
PetraLA před 1 hodinou
Mrkvový perník s povidly
PetraLA před 1 hodinou
Kuřecí kari nudličky se sýrem a pórkem na smetaně
Zbynek Hladik před 1 hodinou
Kanadské kuře
Alex29 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
PetMet1980 před 1 hodinou
Kefírová buchta - rychlovka
Jitunada před 2 hodinami
Lahůdkový francouzský salát
KatkaCechova před 3 hodinami
Pikantní čočková polévka se zeleninou
trdlo před 3 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
smetana zakysaná,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (65)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!
lebreux: Vy snad ano?
Takže namiesto napádania autorky si radšej niečo naštudujte.
Knedlíky s práškem určitě nepovažuju za "lajdácké"
Na Slovensku v reštauráciách aj domácnostiach segedín sa podáva, pokiaľ viem, s knedlíkmi.
Díky za nápovědu, díky ní to zvládl i počítačový polovzdělanec, jako jsem já!
(Dnes budem variť, manžel tiež požaduje knedlíky.
Ale klidně si ho dejte samotný nebo s naducaným knedlíkem!
Segedín s chlebem
Nikdy
No, než segedín s chlebem, pak raději samotný, že
P.S. Kynuté houskové knedlíky moc nemusím a už vůbec ne k maďarskému segedínu.
MODERÁTORKY: Prosím o pomóóóc s přehozením fotek. Nefotím, nikdy jsem to nedělala.
Vysledek je ovsem, pri dodrzeni postupu vyse, opravdu famozni. Maso je velmi krehke a lehce opecene, s tokajskym je celkova chut naprosto dokonala a opravdu je nejchutnejsi s chlebem.
Zapomnela jsem na cesnek, ale i tak to byla (s cerstvym chlebem) mana nebeska.
Dekuji za recept a vrele doporucuji. To krehounke opecene masicko zlaka kazdeho.
A čia tá babička vlastne je?
http://www.recepty.cz/recept/segedinsky-gulas-mada...