Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,59 g |
Tuky | 17,38 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,27 g |
Sůl | 10,50 g |
Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Ostře-kyselá vietnamská polévka jako z asijského bistra
Přidáno před 16 hodinami
Sýrové placky s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Pletýnky plněné sýrem s česnekovým máslem
Přidáno před 19 hodinami
Fit zelný salát se žloutkovým dresinkem
Přidáno 29. 7. 2025 17:20:22
Pomerančová zmrzlina
Přidáno 29. 7. 2025 13:01:03
Květákový mozeček s cuketovými hranolkami
Přidáno 29. 7. 2025 06:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečený čaj
Janina007 před 4 hodinami
Čalamáda "Uncle Bens"
Madlenka123 před 5 hodinami
Cibulové chutney (čatní)
danielmunzig před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
REMTA Roman před 5 hodinami
Vyletněná meruňková marmeláda
Cambel před 6 hodinami
Ovocný táč s drobenkou
ajapanackova před 6 hodinami
Obalovaný květák pečený s bramborami na šlehačce
cora666 před 9 hodinami
Sušenkový koláč
Jirka55221 před 9 hodinami
Bleskový kefírový koláč s ovocem
Eri86 před 10 hodinami
Kynutý makový závin
Jara24 před 10 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
cibule,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (63)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!
lebreux: Vy snad ano?
Takže namiesto napádania autorky si radšej niečo naštudujte.
Knedlíky s práškem určitě nepovažuju za "lajdácké"
Na Slovensku v reštauráciách aj domácnostiach segedín sa podáva, pokiaľ viem, s knedlíkmi.
Díky za nápovědu, díky ní to zvládl i počítačový polovzdělanec, jako jsem já!
(Dnes budem variť, manžel tiež požaduje knedlíky.
Ale klidně si ho dejte samotný nebo s naducaným knedlíkem!
Segedín s chlebem
Nikdy
No, než segedín s chlebem, pak raději samotný, že
P.S. Kynuté houskové knedlíky moc nemusím a už vůbec ne k maďarskému segedínu.
MODERÁTORKY: Prosím o pomóóóc s přehozením fotek. Nefotím, nikdy jsem to nedělala.
Vysledek je ovsem, pri dodrzeni postupu vyse, opravdu famozni. Maso je velmi krehke a lehce opecene, s tokajskym je celkova chut naprosto dokonala a opravdu je nejchutnejsi s chlebem.
Zapomnela jsem na cesnek, ale i tak to byla (s cerstvym chlebem) mana nebeska.
Dekuji za recept a vrele doporucuji. To krehounke opecene masicko zlaka kazdeho.
A čia tá babička vlastne je?
http://www.recepty.cz/recept/segedinsky-gulas-mada...