Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky ze dvou těst

Větrníky s křupavou krustou z drobenky, která je připravená z másla, hnědého cukru, mletých mandlí a mouky, jsou původem z Francie a získávají na popularitě. Na odpalované těsto položíme kolečko těsta z drobenky, upečeme a naplníme oblíbeným krémem.

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

24 větrníků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 216 kJ /
5 310 kcal
Bílkoviny80,48 g
Tuky382,84 g
Vláknina11,50 g
Cholesterol 2,02 g
Sodík 531 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy379,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na sušenky smícháme ve velké míse na soudržnější drobenku (směs nevypadá jako těsto, ale odoláme pokušení přidat do ní vajíčko). Drobenku rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru na 3-4 mm plát. Teď už by mělo "těsto" držet tvar. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 5 cm, uložíme je na pečicím papíru do ledničky. Krok 2: V kastrůlku přivedeme k varu vodu s máslem a špetkou soli, přisypeme mouku a asi minutu mícháme, dokud se těsto nespojí v celek, který se odlepuje od stěn. Necháme zchladnout, občas zamícháme. Do vlažného těsta po jednom přidáváme vejce, vždy zamícháme a počkáme, až se těsto spojí - klidně elektrickým šlehačem na nejmenší obrátky. Krok 3: Na pečicím papírem vyložený plech tvoříme dvěma lžičkami dál od sebe hromádky z odpalovaného těsta a na každou hromádku položíme vychlazené neupečené kolečko ze sušenkového těsta. Krok 4: Pečeme 20-30 minut při 180 °C v předehřáté troubě na horký vzduch, během posledních pěti minut troubu občas na chvilku pootevřeme a odvětráme. Pak jeden větrník vytáhneme a rozřízneme, jestli je vevnitř upečený. Pokud ne, přidáme ještě 5 minut a uděláme nový test. Krok 5: Hotové větrníky okamžitě rozřízneme na poloviny, aby z nich vyšla pára. Před plněním je necháme zcela vychladnout. Krok 6: Větrníky naplníme ušlehanou smetanou. Krok 7: Pokud zbydou kolečka sušenkového těsta, upečeme je samostatně asi 15 minut na 160 °C. Krok 8: Z uvedeného množství surovin je 24 větrníků velkých jako klasické větrníky.

TIP: Desatero rad na téma odpalované těsto

Zveřejněno 11. 8. 2013

Poznámka autorky hosta

Zdroj: časopis Gurmet

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky ze dvou těst

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gyZ6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky ze dvou těst

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gyZ6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

úžasné, určitě zkusím udělat na Vánoce :-)

Hella: na tvé pečení se těším i já, dej pak fotku:-))

Vykouklo to na mě z náhodných, bude to určitě dobrota, už se těším, až vyzkouším. Udělám do toho ale karamelovou šlehačku http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...

Litovat nebudou, to jsem si jista, lepší větrník jsem ještě neměla. Doporučuji všem. :yes::yes::yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K:-K:-p:-p:-p:-p

jarka skrobakova: ani nevíš, jakou mám radost:-8 - že jsou fakt jednoduché, viď - a atraktivní. No tak, holky, s chutí do toho, nebudete litovat:-D:-D

Jituško, tak dnes jsem je opět pekla, jsou skvělé, dostala jsem velikou pochvalu :-K:-K:yes::-p a to díky Tvému receptu:-!:-K

Alda::-)):-)) jestli 50 kouků, tak padesátkrát koukni:-D:-D - rozkošný překlep

To jsem ještě neviděla . Velice zajimavé . Krása!!!! Chtěla bych si objednat 50 kouku. Předem dekuji:yes::no::-)):-)):-D

jarka skrobakova: To jsi mi udělala velkou radost:-8, máš je moc hezké

Jituš, upekla jsem dnes dle Tvého receptu větrníky pro mou sestru. Má zítra narozeniny a větrníky miluje. Měla jsem strach, že se to zmastím, ale opak je pravdou a opravdu to vypadá složitěji, než to je:-!:-K Moc se mi povedly, jen nemám vykrajovátko 5centimetrové:-!:-D Použila jsem skleničku s průměrem 6 centimetrů /menší nemám/ a mám z toho takové hamburgry:-D:-D. Ale mně to nevadí:-! Jsou strašně dobré křupavoučké a šlehačku jsem dala pařížskou a normální. Je to dobrotisko. Bodík jsem poslala už minule tak dnes jen veliký dík a foto. :yes::yes::-K:-K:-p:-p:-p

Jů, tohle mi dosud uniklo :-O To jsou ale zajímavé zákusky :yes::yes: Ukládám a určitě někdy zrealizuju ;-)

habrad: moc krásné fotky, povedly se ti moc dobře, vypadá na první pohled, že je složité, ale opak je pravdou, fakt všem doporučuji:-))

Dnes jsem větrníky zkoušela a povedly se. Přidala jsem i nějaké fotky. Fakt super :-):yes:

Ježkovy oči! To se ti zase něco povedlo!:-O

:yes: moc pěkný recept:-p:-K

Gurmet je gut:yes::yes:
tam, u dvou těst, tam je Hosta chodí péct, tam i jááá budu ráda jéésť:-D:-D:-D:-D
no, mňamka pro mě jak stvořená:-p:-p už není, co:-(:-?

Já bych si s chuití nabídla:-*Hlavně,když bych to nemusela dělat;-):-))
Máš to moc hezké,Jituš:-K:-p:yes:

Toto je luxusní zákusek, přijde mi dost pracný, ale snad se někdy odvážu;-):yes::yes::yes:

úžasnééééé:yes::-D musím někdy vyzkoušet:-p

yanull: jo, chuť větrníků, vršek křoupne, ale není tvrdý, je to jako tenká zkaramelizovaná mandlová drobenka:-)

1974andrea:Andrejko, také přemýšlím, zda jsou větrníčky "chrumkavé" či ne, ale moc se mi líbí a posílám za ně Jitce 14. bodík :-K:yes:

Jitko, já miluju karamelový větrníky:-8:-*. Tohle vypadá od pohledu dost zajímavě:yes: Není to tvrdý nahoře?

Bešmi zaujímavý recept. Ešte som také veterníčky nevidela, ale sú fakt neskutočne interesantné :-D:yes::yes:;-)

To je hodně zajímavé, tleskám, ukládám :yes::yes::yes: a +1

Ty jsou k nakousnutí:yes::yes::yes::yes::yes::yes: a ten stůl mě taky vždycky dráždí;-)

Hosti, ja som z tvojich veterníčkov úplne vedľa...(z toho stola už dávno :-D) vyzerajú nádherne, musia chutiť neskutočne dobre!:yes:

...neumim si predstavit vetrniky bez velke hromady kremu.ale recept se slehackou vyzkousim taky rada.

Moc pěkné, to nemá chybu, jsi šikovná, uložím si ráda tento recept;-):-K:yes:

hosta: Jitko, moc hezké. Vždycky mě dostaneš s tím skleněným stolem, na první pohled se mi zdá, že to plave na vodě:-)). Super;-):-)):yes::yes:

aisha: díky za ohlasy - zkus, zdá se složité, ale je to fakt dost jednoduché a výsledek nečekaný - větrníky s křoupavou pokličkou:-))

Krasa na taliri, moc povedene..to si musim ulozit a vyzkouset..:yes::yes::-K:-K

paráda :yes:

Tak to bude velka dobrota, jsou prekrasne!!

Tak jsem to nestihla je až třetí :-D:-D

Šmankote, to je krása, moc se mi líbí Jituš Tvůj recept:-!;-) To bude určitě dobrotisko ukrutánské. Posílám bodík, doufám, že první :yes::yes::yes:;-):-p:-p:-p:-K

Tohle nesmí vidět muž, neb on na větrníkách ulítává a dia nejsou dobrý ;-):-D:-D:-D:-p:-p:-p, no, ale máme rodinnou oslavu, tak bych možná očičko přimhouřila :yes::yes::yes:

To je velmi zajímavé:yes:

Tématické fráze:
těsto na větrník, vetrniky recept, vetrnik na plech z listového těsta, top recepty větrník na plech, větrníky, recept větrnik na plech s listové těsto, vetrnik recept, jednoduchý větrník na plech, náplň do větrníků z odpalovaného těsta, gurmet větrníky, větrníky recept foto, větrník do skleničky recept, gurmet recepty větrníky, větrník na plech, jednoduchý větrník na plechu, dobroty z odpalovaneho testa, větrníky ze dvou vajec, větrník z papíru, větrníčky z odpalovaného těsta z hladké mouky, recepty na větrniky

Suroviny:
cukr hnědý, máslo, mandle mleté, mouka hladká, sůl, voda, máslo, mouka hladká, vejce, sůl, smetana ke šlehání, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu