Jablečný rosol (z padaných jablek)
Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům. Jeho jemná chuť a vůně vás zahřeje a připomene krásné chvíle strávené v přírodě.
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný rosol (z padaných jablek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qoyR
Moje poznámka
Jablečný rosol (z padaných jablek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qoyR
Nejnovější recepty
Vepřová pěna z domácí vepřovky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový chalupářský guláš s vejcem a opečeným párkem
Přidáno před 15 hodinami
Bábovka z karamelového Salka
Přidáno před 16 hodinami
Hořčice z cukety
Přidáno před 16 hodinami
Fettuccine ve smetanové omáčce s krémovými žampiony a kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Piškotové řezy s džemem, mascarpone krémem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 17 minutami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 11 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 13 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 13 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 14 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 14 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 15 hodinami
Croissanty s nuttelou
hustaliska před 16 hodinami
Linecké sušenky
Mummy46 před 16 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
GabinaMraz před 17 hodinami
Tématické fráze:
jablečný rosol,
letní jablka zpracování,
zpracování jablek,
rosol z jablek,
jak zpracovat jablka,
zpracování letních jablek,
padaná jablka,
jak vyrobit přírodní pektin,
jablečný pektin výroba,
jak zpracovat padana jablka,
citronový pektin,
padaná jablka zpracování,
jablečny pektin,
domácí pektin,
zpracování jablek recepty,
domácí zpracování jablek,
výroba domácího pektinu,
jablka zpracování,
jablečný rosol recept,
padane jablka
Komentáře (15)
Rosol mám vždycky takový tmavý, i když ta původní vykapaná šťáva je zelená. Ale když ho dáš na chleba s máslem, je vidět, že je hodně průhledný a je to moc pěkné (krom toho, že je to i velice chutné).
Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne.
Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. (Tady je využití těch nedozrálých jablíček...
Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz.
A na stránkách Co nového na kopci...je dokonce i recept na výrobu domácího pektinu do zásoby (pokud by to někoho zajímalo
http://conovehonakopci.cz/?p=6657
Recept mám odněkud opsaný už aspoň 20 let, používala jsem ho na zpracování padanek - nedozrálých nebo s červíkem......na cezení šťávy jsem měla plátěnou tašku - obsah hrnce jsme do ní vlili, tašku pověsili za uši a šťávu nechali odkapat přes noc.
Je to vlastně podobný postup výroby jako u pampeliškového medu.
Odpařím asi o necelou polovinu (poznáš podle barvy - bude tmavnout do rudohněda), přidám cukr a ještě vařím. Kápnutím na studený talířek zkouším, jak rosol tuhne.
Dělala jsem ho mockrát, ale v posledních letech ne - pozapomněla jsem na něj.