Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 152 kJ / 1 231 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,97 g |
| Tuky | 118,11 g |
| Vláknina | 10,19 g |
| Cholesterol | 378 mg |
| Sodík | 94 mg |
| Sůl | 0,25 g |
| Sacharidy | 28,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut).
Krok 2: Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu).
Krok 3: Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru.
Krok 4: Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná.
Krok 5: Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce.
Krok 6: Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.
Krok 7: Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.
Krok 8: Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí.
Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.
Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.
Zveřejněno 29. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zadělávaná vepřová ouška se žampiony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2XjW
Moje poznámka
Zadělávaná vepřová ouška se žampiony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2XjW
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 4 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 13 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 16 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suumaa před 11 minutami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Danousek před 25 minutami
Pomazánka z vepřovky s vejcem
Vladex před 31 minutami
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
jaroslavsotak1 před 40 minutami
Vaječný likér 8x jinak
KristaO před 1 hodinou
Domácí utopenci
mmmMichal před 13 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 13 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 14 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 16 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 16 hodinami
Tématické fráze:
vepřová ouška,
vepřová ouška recept,
vepřové ala stroganoff,
co z prasečích kůží uvařit,
vepřová hlava zpracování,
veprove usi recepty,
vepřové uši recept,
zpracování vepřové hlavy,
vařená prasečí hlava,
vepřové ouško recepty,
recept-ouško,rypáček,
veprové ousko,
praseci hlava recept,
vepřové ouška recept,
bešamelový základ,
vepřová ouška recepty,
recept na vepřové ouška,
vepřová ouškama,
recept na vepřové ouško,
veprove praseci ouško recept
Suroviny:
vepřové uši,
mrkev,
petržel,
celer,
citron,
smetana ke šlehání,
žampióny,
nať petrželová,
sůl,
pepř,
ořech muškátový,
kmín celý,
máslo,
cibule,
vývar,
česnek
Komentáře (18)
Koupil jsem tedy dvacet deka vepřových kůží a doma toto jídlo, s malými změnami, pojednal ála Stroganoff. Mně to chutnalo tůze a už se těším jak budou kamarádi kulit baterky až jim při nejbližší pánské jízdě nabídnu "Stroganoff z vepřového kožucha"
Otííku to se Ti moc povedlo
proti gustu žádný...leč blatouchy z vepříka bych asi fakt nedala. Tím nechci degradovat recept, neb autor je již profláklý svou šikovnou vařečkou. Ale ta chrupavka, jak vyčuhuje z těch ušních proužků..jak to pak chrupne..to chce odvahu
.. jasně, je to vidět i na fotce
Možná proto jsem tam přidal ty žampiony