Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Omáčky 17 názorů

Suroviny

4 vepřové uši
mrkev
petržel
celer
1/2 citronu
1 kelímek smetany ke šlehání
8 středních žampionů
1 hrst nasekané petrželové natě
sůl
pepř
muškátový oříšek
kmín
Suroviny na bešamel:
50 g másla
1 velká najemno nasekaná cibule
200 ml vývaru z vepřových oušek
4 stroužky česneku
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut).

  2. Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu).

  3. Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru.

  4. Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná.

  5. Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce.

  6. Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.

  7. Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.

  8. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí.
    Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.

Poznámka

Docela pracné na to, že tam není maso, ale je to vynikající :)

Inspirace vzešla od kuchaře p.Sapíka a následně upraveno k vlastní chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

  • casino casino(neregistrovaný)

    Chtěl jsem dnes u řezníka ouška... Čučel, jako bych spadl z jahody naznak. Tak že koupím vepřovou hlavu. Dovlíkl dvě vepřové půlhlavy. Hádejte kolik mají dvě vepřové půlhlavy ušisek? Správně! Ani jedno!!!
    Koupil jsem tedy dvacet deka vepřových kůží a doma toto jídlo, s malými změnami, pojednal ála Stroganoff. Mně to chutnalo tůze a už se těším jak budou kamarádi kulit baterky až jim při nejbližší pánské jízdě nabídnu "Stroganoff z vepřového kožucha":-))

    Odpovědět

  • Hrašuľka.Hrašuľka Hrašuľka.Hrašuľka(neregistrovaná)

    Tak, toto je bomba recept. Všetko, čo chrumká zbožňujem. Neviem prečo, ale mne by tam pasoval ešte aj hrášok, možno preto, že aj ten chrumká.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • senky senky

    Tak nevím:-O:-O:-8 ale zase beru, že pro někoho je to pochoutka:yes: Fotky na 1:yes::yes:

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Jestli bych se s chutí zakousla do ouška, netuším, ale za ty lákavé fotky - :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ouška znám také jen jako zabíjačkovou pochoutku:-*Ségra je nikdy nechtěla a já jsem si vždy krásně"pokřupkala s hořčicí a křenem:-))
    Otííku to se Ti moc povedlo:-p:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Bibinka Bibinka

    Colombo65:Otíku, kde jsi ty ouška sehnal:-? Já myslím, že to jednoduché nebude a ty to máš zaručeně od toho svého řezníka viď:-?

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Kdysi jsme dělávali vařené a jedli s křenem a hořčicí, ale takto upravené to je něco :yes: :-p

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Nusím zkusit:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Náááhodou, jídlo do současné krize jak dělané!:-D:-D Mně osobně ouška nevadí,při zabíječce jsme je taky jedli, ovšem uvařená a osolená s hořčicí a chlebem..Rozhodně je to lákavější pochoutka (pro mne), než třeba.... jezevec...:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ja jsem parkrat ouska delala jinak - uvarit je, potrit olejem s korenim, nechat 2 dny v lednici, pak nakrajet na prouzky a ty osmazit. Je to jine (takova chutovka na zobani) a dobre :p

    Odpovědět

  • srettka srettka

    1974andrea::-D:-D jsem téhož myšlení:-D pamatuju babičku, jak na zabíjačce měla rezervovaný rypáček a ouška a mě z toho stály culíky v pozoru:-D
    proti gustu žádný...leč blatouchy z vepříka bych asi fakt nedala. Tím nechci degradovat recept, neb autor je již profláklý svou šikovnou vařečkou. Ale ta chrupavka, jak vyčuhuje z těch ušních proužků..jak to pak chrupne..to chce odvahu:-8:-))

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    1974andrea:
    .. jasně, je to vidět i na fotce ;-)
    Možná proto jsem tam přidal ty žampiony:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak do toho bych asi nešla, jsou to vlastně jenom chrupavky a kůže, ne?

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    No Otíku, koukám s vyvalenýma očima:-O jídlo z prasečích oušek by mě v životě nenapadlo a vidím něco takového poprvé. My jsme se svého času s mým tatínkem o ouška téměř prali, oba jsme je měli rádi s tou jejich chrupavkovou chutí;-) tak třeba "Chrupková omáčka";-) Za nejnepochopitelnější_to je slovo:-D:-D recept(pro mne) ti dávám 2.bod:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřová ouška vepřová ouška recept vepřové ala stroganoff co z prasečích kůží uvařit vepřová hlava zpracování vepřové uši recept zpracování vepřové hlavy vařená prasečí hlava vepřové ouško recepty veprove usi recepty recept-ouško,rypáček veprové ousko praseci hlava recept bešamelový základ recept na vepřové ouška kde sehnat prasečí uši prasečí ouška recept vepřové rypáčky recept zpracování vepřové kůže recepty vepřová ouška pečená

Zapomněl/a jsem heslo