

Kuskus na skus.. třeba pro maris :-)
Suroviny 2 - 3 porce
- 200 g kuřecích prsou
- 1 lžíce citronové marinády ( viz foto )
- 5 lžic na jemno nastrouhaného parmazánu
- 2 jablka
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička bílého vinného octa
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 50 g piniových oříšků
- 2 lžíce arašídového oleje
- 250 ml kuskusu
- lžíce olivového oleje
- kuřecí vývar cca 400 ml nebo kuřecí gelový bujon
- 75 g rukoly
Postup přípravy receptu
Ze všeho nejdřív připravíme maso: ňadérko řádně omyjeme, osušíme a překrájíme na kostky velikosti sousta. Přemístíme do uzavíratelné krabičky (misky), ve které budeme marinovat.
K masu přidáme lžíci marinády a pěkně prstíky promneme, prohňácáme, ať se nám masíčko marinádou ze všech stran obalí.
Odložíme do lednice minim. na 2 hod., ale máme-li čas, klidně i přes noc.
Nyní připravíme kuskus: odměřené množství kuskusu vsypeme do mísy, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme vidličkou. Pokud máme domácí vývar, uvedeme tento do varu a vařící nalijeme na kuskus. Pokud použijeme gelový bujon, dáme do kastrolku odměřené množství ( 400 ml ) vody, uvedeme k varu, vhodíme "gelák" a vaříme dokud se nám nerozpustí.. ten gujon.
Nalijeme na kuskus, promícháme a přikryjeme pokličkou nebo potravinovou folií. Necháme tekutinu vsáknout, což trvá cca 10 minut.
Pak dvěma vidličkami kuskus načechráme, přidáme lžíci citronové šťávy a necháme již odkryté.
Na suché teflonové pánvi opražíme oříšky, ale jen krátce... stačí 2 minutky. Jinak by nám zhořkly, a to by, vzhledem k jejich ceně, byla opravdu škoda. Oříšky vysypeme z pánve do misky.
Na talíř nebo do jiné vhodné nádoby jemně nastrouháme parmazán ( Grana Padano, Gran Moravia apod. ).
Kuřecí kostky, které krásně nasákly marinádu, obalíme v nastrouhaném parmazánu.
Na pánvi, ve které jsme pražili oříšky, rozpálíme 2 lžíce sezamového nebo arašídového oleje, klademe parmazánem obalené masové kostky, jednu vedle druhé.
Smažíme pozvolna cca 7 minut z každé strany, do zlatavé barvy.
Během smažení kostky obracíme.
Nic se nepřichytává, nebojte se.
Když máme maso opečené, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou.
Jablka zbavíme slupky i jadřince a nakrájíme na kostky. Vhodíme do pánve s výpekem po mase, přidáme lžičku třtinového cukru, krátce restujeme, cca 2 min., přidáme lžičku octa, necháme odpařit, a jablka vyjmeme z pánve.
Sosíkem pak při podávání pokapeme rukolu.
Kuskus zlehka promícháme s jablečnými kostkami, dáme do misek nebo talířů, přidáme křupavé masové kousky, rukolové lístky ( můžeme je zbavit hrubých stonků, ale nemusíme.. jak kdo... ), pokapeme sosíkem po jablíčkách a nakonec posypeme piniovými oříšky.
Můžeme dosolit, ale myslím, že to není třeba.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: momentální chuť a nápad.. můj :-))). Doufám, že nikoho tímto receptem ( zejména kvůli použití hotové marinády ) nepohorším. Ano, mohla jsem si ji vyrobit sama, ale prostě jsem si to pro jednou zjednodušila....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuskus na skus.. třeba pro maris :-)
-
Já jsem si to také zjednodušila - marinádu jsem nesháněla ale podle složení na zadní straně pytlíčku připravila sama. Kuskus celozrnný, jablíčko neloupané...bez piniových oříšků, dost kvalitní jsem nesehnala. Je to SKVĚLÉ
Foto přikládám.
-
Jak mi tohle mohlo uniknout....sice " pro maris" ale já si to s dovolením taky uvařím, hned teď o víkendu
-
Rebeko, tohle je opravdu luxus, exotika, něco opravdu vynikajícího. Kvůli těm piniím jsem to mohla udělat teprve včera, ale to čekání stálo za to. Teď to bude moje parádní číslo. Děkuji, děkuji, děkuji. Mějte se fajn a vymýšlejte dál, ať my, co jsme v této oblasti bez invence, máme kde čerpat.
-
Tak to je
nádhera kuskus jím u nás jen já, ale to vůůůbec nevadí
nemusím se dělit
jen ty pinie nejsou, ale bodík posílmá
+17
-
Colombo65:
ti dám Vlastu
ty... čmeláku
nerad kuskus
ale není špatný.. jen je třeba si k němu tak nějak najít cestu
díky, Otto
Anna Kocikova: děkuji i naší fotočarodějce -
Jůůů,tak to je teda parádní
S chutí bych si nabídla
+17
-
....fotky jak z Vl...
Krásné, jen já a kuskus nejsme přátelé -
Další skvělý experiment, chválím!
Marinády od tohoto výrobce znám a nemají chybu. Dobře, že jsi si recept touto marinádou "zjednodušila"...+ bodík.
-
Kuskus je supr věc. Málokdy mám po ruce odmražený dom. vývar takže používám kostku místo gelového - doporučuju allnatury či bio. Jak zeleninový tak slepičí dají specifický šmrnc
-
-
všem ještě jednou děkuji, moc si toho vážím
.. vás si vážím
-
Hmm, paráda. Já ti tomu "kous-kousu"
nějak nepřišla na chuť, ale v Egyptě v rámci zdravé stravy jsem zkusila a čéče..oni ho fakt umí.
Všelijak ho promíchají s jejich kořením a je to paráda
-
Krásné Nadi, pinie jsem si taky nedávno koupila, jsou výborné. A celá tahle kombinace vypadá víc než lákavě
Kuskus už jsem dlouho neměla, musím zase zařadit do deníčku
-
Moc hezky barevné, sladěné, wow
-
Vypadá to úžasně