BUŠI vánočka nebo mazanec
Toto těsto se hodí jak na vánočku, tak i na velikonoční mazanec – je jen na vás, co z něj vytvoříte. Zatímco uplést vánočku z několika pramenů umí dnes málokdo, vytvarovat krásný mazanec zvládne každý.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 450 kJ / 3 215 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,36 g |
| Tuky | 97,80 g |
| Vláknina | 16,68 g |
| Cholesterol | 433 mg |
| Sodík | 778 mg |
| Sůl | 1,85 g |
| Sacharidy | 493,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do pekárny dáme postupně vše od tekutého až po sypké, mimo rozinek, mandlí a bílků.
Krok 2: Zadáme program Těsto a rozinky přidáme po zaznění signálu.
Krok 3: Po ukončení procesu těsto vyjmeme z pekárny a rozdělíme na 8 dílů. Tři z nich budou silnější a dalších pět menších. Ze všech částí vyválíme jednotlivé prameny.
Krok 4: Ze tří silných pramenů spleteme cop. Prostředek hřbetem ruky lehce rozmáčkneme, aby se roztáhla základna trochu do šířky a potřeme jej bílkem. Ze tří menších částí spleteme další cop, položíme jej na základnu, opět jej rozmáčkneme a zase natřeme bílkem. Pak vložíme spletený cop ze dvou pramenů a vše pro jistotu můžeme zajistit vpíchnutými špejlemi.
Krok 5: Vánočku dáme na plech s pečicím papírem a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout a kynout.
Krok 6: Troubu mezitím předehřejeme na 200 °C.
Krok 7: Před pečením vánočku potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zprvu při 200 °C zhruba 10 minut.
Krok 8: Pak stáhneme teplotu na 170 °C. Dopékáme zhruba 35 minut. Hlídáme dle vlastní zkušenosti s troubou. Upečenost vánočky kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.
Krok 9: Po upečení troubu minimálně dalších 30 minut neotvíráme.
Zveřejněno 23. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
BUŠI vánočka nebo mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WjVo
Moje poznámka
BUŠI vánočka nebo mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WjVo
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 54 minutami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 1 hodinou
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 1 hodinou
Datlové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 7 minutami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 49 minutami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 1 hodinou
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 2 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 2 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 3 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 3 hodinami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 4 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 4 hodinami
Tématické fráze:
recepty babiččin vláčný mazanec,
recept na vánočku,
vánočka z Majolky®,
vanočka nebo mazanec z domaci pekarny,
nemecka vanocka,
mazanec z Majolky®,
vánočka mojí maminky,
mazanec s Majolkou®,
mazanec z dp,
výborná vánočka z domácí pekárny,
recepty na vánočky,
tuhá vanočka,
aby vánočka nebyla suchá,
recept na mazanec od štěpánky,
vánočka mazanec z domácí pekárny,
pivní vánočka,
recept na vánočku od štěpánky,
mazanec,
vanocka z dp,
vánočka a mazanec recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
žloutek,
tuk hera,
cukr krupice,
mléko,
rum,
droždí,
kůra citronová,
šťáva citronová,
sůl,
rozinky,
mandle,
bílek
Komentáře (38)
souhlas s Vaškem. Proč bych se s tím měla dřít a ztrácet čas, když bez námahy a líp to za mě udělá přístroj? Věnuju se jiným činnostem a těsto mě v pečce ještě nikdy nezklamalo.
ALE VELKOU CHYBU TO MÁ !!!
Já udělal s Bušou její vánočku. Druhou jsme dostali od dcerky. Třetí jsme obdrželi od vnučky a aby jsme neměli málo, tak ještě jednu od sousedky Stáni. Ještěže mám kámoše bez manželek, tak bylo kam ty navíc přemístit a tam se u nich ujmou. Nám zůstali jen HI HI HI DVĚ a tak jedna se použije za dva dny na ZEMLBÁBU s jablíčkama.A k tomu pořádnej hrnec čaje s rumem. Už jsme to dělali a zemlbába byla jako malvas po tom všeckým hodování.