Francouzský citronový koláč
Citronový koláč. Velmi oblíbený ve francouzsky mluvících zemích. Lahodná a osvěžující citronová chuť a křehké těsto spolu velmi přesvědčivě ladí. A kopec ochuceného sněhu z bílků korunuje sladkou tečkou dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 039 kJ / 3 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,41 g |
Tuky | 144,51 g |
Vláknina | 9,34 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 654 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 409,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.
Krok 2: Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.
Krok 3: Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.
Krok 4: Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh. Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.
Krok 5: Teplotu stáhneme na 120 °C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.
Zveřejněno 9. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Moje poznámka
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Nejnovější recepty
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 3 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 5 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 10 hodinami
Mechové řezy z mikrovlnky
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 25 minutami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 2 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 4 hodinami
Kuřecí čína
Mike_Fidler před 4 hodinami
Jablkový zázrak
Fitulka před 6 hodinami
Květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku
Fitulka před 6 hodinami
Tvarohové řezy, velmi šťavnaté
Fitulka před 6 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
margotka53 před 7 hodinami
Banánová buchta - hrnková
Hepetka před 8 hodinami
Americké lívance bez kynutí
káťa před 8 hodinami
Tématické fráze:
citronový koláč,
citronový koláč se sněhem,
recept na citronovy kolac,
francouzky citronovy kolac,
citronovy kolac recept,
francouzsky kolac,
francouzský citronový dort,
francouský citronový kolač,
recept citronový koláč,
recepty citronový koláč,
citronovi kolac,
citronový páj,
francouzské pusinky,
francouzský citronový krém,
citronovy francouzky koláč,
kolac z citronu,
dobrý citronový koláč,
peceny citronový koláč,
citronovy-kolac,
citronový koláč v páře
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
sůl,
voda,
pudink vanilkový,
cukr,
máslo,
žloutek,
citron,
extrakt vanilkový,
bílek,
cukr krupice,
cukr moučkový,
solamyl
Komentáře (79)
Nebojte se toho, recepty od Jitky jsou vždy
Gustavo Woltmann
Irrena: tak to vraz jetště do trouby na 110 st. na 15 min, ani ji nepředehřívej
Každopádně krém velice výborný, poctivě jsem ho ochutnávala.
Všechno probíhalo bez problémů až do upečení. Pusinkám začaly jemně hnědnou vršky, tak jsem koláč vyndala a těšila se. Jenže pak se začal krém jakoby rosit, tekutiny nahoře stále přibývalo a přibývalo. Pusinky přestaly být křupavé a jsou rozměklé, na talíři po rozkrojení dortu je tekutina. Co jsem spletla?
hosta:
Předpokládám, že se koláč dopéká jen kvůli sněhové čepici a že krém by dostatečně ztuhl i bez pečení. Máš s ním tuto zkušenost? Chci ho použít na již hotový korpus.
Bodík posílám.
ta kombinace kyselého a nahoru sladkého.
Miluji sladké, ale jelikož mi zjistili intoleranci na laktózu, tak si zákusků už moc neužívám... ale tento je bez mléka a to je super
Jde-li o to, jak na dietní bezé, zkuste místo něj dát šlehačku. Ono to sice nebude ten echt "Francouzský citronový koláč", ale pošmáknete si i tak
Hoďte voko např. sem..., třeba vám do něj něco padne
Zas malý dotaz: sneh nad parou, alebo len taký, obyč.?