Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kaczik

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 646 kJ /
2 783 kcal
Bílkoviny112,95 g
Tuky243,55 g
Vláknina12,20 g
Cholesterol 345 mg
Sodík 463 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy30,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer předem jsem si bůček omyla, osušila a do kůže jsem udělala ve zhruba centimetrovém rozmezí zářezy. Krok 2: V misce jsem si smíchala 1 polévkovou lžíci tymiánových listů, kůru z 1 velkého citronu (popř. 2 malých), prolisovaný česnek a olej. Zbylý tymián a kůra budou využity při pečení. Krok 3: Maso jsem ze všech stran osolila, opepřila a posypala kmínem. Sůl, pepř a kmín jsem se snažila vetřít i do zářezů. Totéž jsem udělala se směsí. Jednoduše rukama jsem celý kus potřela a aby maso pořádně chytlo chuť, vetřela jsem směs i do zářezů. Takto jsem nechala maso odpočívat přes noc (cca 12 hodin) v plastové krabičce v lednici. Krok 4: Druhý den jsem si zapnula troubu na 220°C. Bůček jsem dala do pekáčku, podlila trochou vody (v podstatě jsem vypláchla nádobu, v níž jsem jej nechala v noci odpočívat) a na půl hodiny dala nepřikrytý do trouby. Poté jsem teplotu snížila na 190-200°C, přikryla pekáč víkem a za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem jsem jej v troubě nechala péct cca hodinu a 3/4. Krok 5: Nakonec jsem teplotu snížila na 160°C, sundala víko, vrch bůčku jsem posypala zbylou citronovou kůrou a lžící čerstvého tymiánu a nechala péct 30-45 minut.

Zveřejněno 28. 5. 2014

Poznámka autorky Kaczik

Vím, je to trochu zdlouhavé. Ale opravdu můžu zaručit skvělou chuť a maso, které se bude téměř rozpadat, jak bude křehké.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/05/veprovy-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVYW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVYW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

keltika: Děkuji za vyzkoušení salátu..potěšilo mě to..:-K:-K

naprosto skvostné - ta vůně při pečení se nedá popsat. Doplněno míchaným cibulovým salátkem od mika59. :yes:Dovolila jsem si přidat fotečku.

Xristina Kiki 12. 6. 2014 10:14
:yes::-p:-))

Jééžišku, to je krása :-)

Teda Ty jsi mi navnadila chuťové buňky;-):-))Krása:-p:-K:yes:

Dnes jsem pekla k obědu:-p, tedy masénko je vynikající a jakt to vonělo po celém domě, když se peklo.:-p:-p:-p Bodík jsem již poslala, ukládám mezi oblíbené. I manželovi moc chutnalo, díky za inspiraci:-K

Eliška Havelková 29. 5. 2014 09:53
Mňám!!! V sobotu upeču - díky za inspiraci.:yes::yes::yes:

:-p:-p určitě bych nepohrdla :yes:

Kaczik: Katko, ten recept se mi vážně líbí a tak 8.bod:yes:

Miro kuchár 28. 5. 2014 12:57
Recept mě zvedl ze židle. Odcházím do city sehnat suroviny.Po upečení
doma zamknu,zalígruju a nikoho k nám nepustím.
:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Tak to musí být skvělé:-p:yes::yes:

Lákavé jídlo :-p:yes:

Ten flák, co jsem měla, by vyšel tak na 4, možná i 5 přiměřených porcí. Je to přeci jen tučnější kousek masa, tak ho není třeba příliš. Ale u nás z toho asi budou tři a čtvrt, neboť spolustolovník si ještě přidal :-D. Zároveň je to jakýsi ukazatel chutnosti tučného jídla - nesnáší tlusté na mase. Ale tady prý ta kůže byla to nejlepší ;-) a až na nějakou křupku nezůstalo na talíři vůbec nic. Jinak větší flákota = víc kůry, česneku a tymiánu, ale to asi víte ;-).
A kdo ozkoušíte, dejte vědět, na tohle jsem docela zvědavá, jak to bude chutnat i někomu jinému :-)).

To se mě moc líbí,použité ingredience máme rádi. Do konce týdne už mám obědy naplánované, takže ho udělám až příští týden.:-p:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
vepřový bok recept, vepřový bok na česneku, veprovy bok recepty, vepřový bok s kostí, bucek na tymianu, vepřový bok s kostí recept, recept vepřový bok, recept na vepřovy bok, pečený vepřový bok na timiánu, vepřový bok v mrkví, vepřový bok v česneku, veprovy bok s kminem, bůček v tymiánu, vepřový bok s kostí recepty, vepřový bok bez kosti recept, pečeme vepřový bok, vepřový bok, vepřový bok na česneku a tymiánu, kura z česneku a citronu, recepty na vepřový bok

Suroviny:
bok vepřový, tymián čerstvý, citron, česnek, olej, sůl, pepř, kmín drcený

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu