Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Babaganoush je tradiční blízkovýchodní pomazánka z pečeného lilku, která vás osloví svou jemnou, kouřovou chutí s dotekem česneku a tahini. Ideální jako lehký předkrm nebo dip, který skvěle doplní křupavé pita trojhránky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 651 kJ / 634 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,34 g |
| Tuky | 56,06 g |
| Vláknina | 7,36 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 81 mg |
| Sůl | 0,27 g |
| Sacharidy | 15,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Celé lilky vidličkou několikrát propíchneme, položíme na plech a při 200 °C pečeme do měkka cca 40-50 minut. Každých 10 minut lilky otočíme. Poté rozpůlíme a necháme vychladnout.
Krok 2: Po vychladnutí vydlabeme dužinu, vložíme do food procesoru (mixéru), přidáme vrchovaté lžíce sezamové pasty, prolisovaný česnek (může být i více, dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a rozmixujeme na kaši. Dle potřeby dochutíme.
Krok 3: Každý pita chléb rozdělíme na 2 části, potřeme olivovým olejem, posolíme a posypeme buď paprikou nebo tymiánem a sezamovými semínky.
Krok 4: Pomocí nože rozkrájíme na trojhránky. Při 200 °C pečeme cca 5-7 minut. Pomazánku servírujeme s pečenými pita trojhránky.
Zveřejněno 31. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pL41
Moje poznámka
Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pL41
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 2 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 2 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 3 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 16 minutami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 40 minutami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 41 minutami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 2 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 2 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 3 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 4 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 5 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 5 hodinami
Tématické fráze:
pomazanka z lilku,
baba ganush,
lilek recepty,
lilek tahini,
babaganus,
lilek pomazanka,
mtabal,
pomazánka lilek tahini,
babaganousch,
lilkova pomazanka,
pomazanka z lileku recepty,
arabska pomazanka z lilku,
pomazánka z lilku a tahini,
lilek a tahini,
babaganus recept,
lilek baba,
baba ganus,
lilková pomazánka s tahini,
pasta z lilku,
recept babaganus
Suroviny:
lilek,
pasta sezamová,
česnek,
šťáva citronová,
olej olivový,
sůl,
pepř mletý,
chléb pita,
olej olivový,
paprika sušená sladká,
tymián,
semínka sezamová,
sůl
Komentáře (19)
Ach přírodo!!! že já bláha pozval naše mladé ať se večer zastaví pro tuto pomazánku...
...hústa jsem si musel přetáhnou flastrem (rouška se dá oblafnout, že
Edit:
Opět jsem zapomněl plody před pečením podložit alobalem, grrrrrr...
Máte recht, ale tu hrubku v onom slově mi už opraviti nelze
Měl jsem za to, že "uvozovky" jsou dostačující, aby to bylo chápáno jako nadsázka, ale asi tam měl býti ještě nějaký smajlík...
Občas vy přemýšlejte dřív nad formulacemi, než je písnete. Děkuji
Není třeba před pečením lilek podrobovat perforaci - on vám v troubě nevybuchne... a proč se připravovat o jeho šťavnatost, že?
Jedná se o prastarý rcp z dob, kdy ještě nebyla udělátka typu "food procesor" - pastu stačí rozfofrovat vidličkou
A baklažán posladku znáte, nu zda-li
No, možná by k němu zdejší "cházka" mohla zaujmout pozitivnější přístup než k tomuto rcp http://www.toprecepty.cz/recept/2190-kvetak-s-kaka...