Andělsky nadýchaný perník
Perník je velmi jednoduchý a rychlý moučník, který nejčastěji připravují maminky k nedělní snídani. Tento recept obsahuje povidla a vlašské ořechy, které výslednou pochoutku dokonale provoní a zvláční. Nakonec stačí perník už jen posypat moučkovým cukrem a začít servírovat.
Suroviny pro 1 plech
plech o rozměru 30x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 857 kJ / 7 375 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,01 g |
Tuky | 299,77 g |
Vláknina | 44,74 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 550 mg |
Sůl | 1,88 g |
Sacharidy | 1 015,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny a do druhé mísy dáme tekuté suroviny, které rozšleháme a poté vmícháme do sypkých surovin.
Krok 2: Na plech položíme pečicí papír, vylijeme na něj těsto a pečeme 30-40 minut ve středně vyhřáté troubě (160-170 °C).
Krok 3: Po upečení perník potřeme čokoládovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem nebo mletými ořechy.
Krok 4: Perník můžeme také rozříznout a promazat marmeládou, džemem nebo krémem.
Zveřejněno 26. 1. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Andělsky nadýchaný perník
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6zq
Moje poznámka
Andělsky nadýchaný perník
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6zq
Nejnovější recepty
Fazolový salát s rajčaty
Přidáno před 29 minutami
Čokoládové muffiny
Přidáno před 20 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno 11. 5. 2025 06:11
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno 11. 5. 2025 05:00
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno 10. 5. 2025 21:05
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno 10. 5. 2025 18:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny
Helenakle před 15 minutami
Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory
Moanka před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamka1137 před 3 hodinami
Pesto z medvědího česneku
MartaStehlikova před 13 hodinami
Hrachová polévka II.
Kajkajak před 13 hodinami
Jelení kostky na pepři z pomalého hrnce
LenkaHor před 14 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Ilias před 14 hodinami
Pudinkovo-tvarohové polštářky
poirotka před 15 hodinami
Boloňská omáčka
poirotka před 15 hodinami
Zeleninová polévka vařená opačně
poirotka před 15 hodinami
Tématické fráze:
perník recept,
perník,
recept na perník,
perník na plech,
recept perník,
nejlepší domácí perník na plech,
pernik na plech recept,
domácí perník na plech,
recepty perník,
nejlepší perník,
recept pernik na plech,
perník recepty,
top recepty perník,
recepty na perník,
dobrý perník,
výborný perník,
nejlepší perník na plech,
domácí perník,
recept na dobrý perník,
recept na perník na plechu
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
olej,
cukr krupice,
pudink čokoládový,
vejce,
prášek do perníku,
kypřící prášek do pečiva,
cukr vanilkový,
kakao,
povidla švestková,
skořice,
ořechy vlašské,
poleva čokoládová,
kokos,
ořechy mleté
Komentáře (1401)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dělám pořád
Na poprvé byl uvnitř trochu mazlavý.
A prosím pěkně, bude vadit moc, když nepřidám puding …?
Děkuju
Lze prasek do perniku vynechat a nebo radeji necim nahradit...?
Dekuji a dobrou chut
jen pro jistotu i když už jsem ho pekl asi 5x a je úžasný. Předpokládám, že prášek do perníku
a prášek do pečiva jsou oba kypřící?
Na vrch perníku jsem romichala ještě čokoládu na vaření se zakysanou smetanou.
Jediné co mi trošku chybí, je chuť perníku, příště dám dva prášky do perníku místo jeden a jeden. Ale jinak recept úžasný.
3/4 tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat. Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády.
Nebo rozpustit hořkou čokoladu, když trochu
zchladne přidat zakysanou smetanu.
A.
se opatrně k tomu přichomejtl, dal si na talířek , ochutnal, ale skóre svého kamaráda už nedoběhl. Tác byl prázdný. A aby jim to nebylo líto a měli zážitek z naší kuchyně, dnes zlomyslně dostali segedýn s knedlíkem. No ne nadarmo, se ve Francii říká, že první povinností člověka , je mít zdravý žaludek. Zase ten odvážnější , koukal na mne, jak se to papá , teda co s tou knedlí a když to viděl, jak se to jí, nabral bobříka odvahy a už to jelo. Druhý se z povinnosti přidal a pak somroval přídavek.
Dáváš tam prášek, který tam nepatří - jmenuje se Koření do perníku. To je balíček co se dává nejméně na dvě kila mouky a nekypří těsto, jen ho ovoní kořením. Nalep si na něj, velkou ceduli: Toto ne!!! Nebo ho zahoď. Dej tam jeden kypřící prášek do pečiva a ještě kypřící prášek do perníku. Ale na tomto prášku chybí slovo kypřící, je tam jen prášek do perníku. Nesmí se ale jmenovat KOŘENÍ do perníku..............................................................A ta těsta raději jen MÍCHEJ, nešlehej, asi ti v rukou chybí cit. Neboj, naučíš se to také! Určitě také něco umíš líp než ostatní.
No, já bych toto pekl při 175°C
Vynechala jsem ořechy a skorici, místo povidel džem a ještě jsem přidala 2 lžíce medu. Prostě dokonalost, děkuji
Je prostě andělský
Opravdu nema žadnou chybu.
Hebká hustá čokoládová poleva
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Když mám po ruce, přidám kompotované meruňky, je to také moc dobré...
Perník mi nikdy nechutnal,byla to vždycky suchá,vyschlá a nizounká placka.
Je to to už nějaký ten rok dozadu co jsem brouzdala netem a náhodou narazila na tento recept.Rozhodla jsem se ho vyzkoušet.
Přesto že jsem si u pečení přišla jak pejsek a kočička (pudink,marmoška,2 kypřidla...),výsledkem jsem byla nadšená.Všem nám moc chutnal,od té doby jiný nepeču.Moc děkuji za recept.Perník je vážně božský a anďelsky nadýchaný....
kollerka: Ano, dávají se oba prášky, jak do perníku, tak do pečiva a ať se povede
Na druhý pokus jsem perník pekla kratší dobu a byl vláčnější.
Bohužel byl i sušší a drobivý
Celkově hodnotím recept dobře, ale chtělo by to malinko vychytat, možná přidat vejce, nevím...
Nebojte, ono se to povede, zkuste to podruhé.
nemělo vliv i tak všichni chválili :)
Ale jde o recept,a za mne je to supr pernik!Chutna jako pernik,davam oba prasky ,i do perniku(kdyz ho zrovna doma mam) ,prdlo pec nemusim,ted uz zde mame rovnou v mouce na peceni.Davam i lzicku medu a cit.kuru,tu davam do vsech trest uz leta..Jako cukrarka-kucharka uz 32r.,jsem si jista,ze pud.prasek ma svuj smysl.Nejsem chemik,ale je tam k necemu
Kdyz zrovinka mam,pridam ho.Kdyz ne,je taky vysledek supr.Povidla v Uk moc nesezenu,jedine polsky,tak do testa prdnu 3lzicky jakekoliv kvalitni skvele ang.marmelady..Dnes byla z cerneho rybizu.Dovnitr davam treba i rozinky,mandle(ty dneska).A ze je vysoky?To tedaa,a paradne,ikdyz ho davam na velky plech,nadherne nabehne,a nam to nevadi,naopak,vsak kolac je lepsi poradny,nez tenka placka(to by jste tady zas psali/y,ze je nizka
Kacka19: Kačko, pokusit se můžete, al nemám s tím zkušenost bude to v každém případě jiný perník, ale šlo by dát alespoň Vrchovatou lžíci solamylu, aby se perník nedrobil
děkuji za odpověd..
perník jsem dnes zkoušela a je výborný. Krásně mi naskočil, takže musíme hodně otvírat pusu
s pozravem Klára
Dneska jdu na něj znovu :) Už se těším!!!!!!!!!! Díky za něj!
sice bez pudingu, ale je vynikající
Petra : děkuji, že jsi ho udělala a že chutná
Třeba je to ale plechem, mám užší a vyšší
Jinak nelze nic vytknout, příště peču znova
Díky za recept
opravdu úžasně nadychany-recepty po babičkách jsou prostě nej
Místo kakaa jsem dala karob a místo pudinku trošku škrobu a povedl se i tak senzačně.
Díky!
na víkend čekám poprvé na oběd přítelovi rodiče a jsou dosti nároční. Přemýšlela jsem co za dezert a pak jsem narazila na tento recept. Má tolik skvělých recenzí, že ho prostě musím udělat. Jen doufám, když tady říkali, že je vysoký, abych nezvolila moc nízký plech. A jelikož peču především zdravější verze, zkusím bílou hladkou mouku nahradit žitnou nebo špaldovou.
A možná mě budete mít za blbku, ale zeptám se: ten prášek do perníku je kypřící prášek do perníku + normální kypřící prášek, nebo perníkové koření + kypřící prášek?
Díky J.
Ono netreba obe veci, len tan prášok do perníka, obyčajný kypriaci už nie.
Akorát, asi udělám jen poloviční dávku, připadá mi moc vysokej. Ale jinak nádhera!
Dík
Camillko, vítám tě v naší Topkové rodině a ať se ti tady líbí
Pernik mel velky uspech a nekolik maminek a babicek chteli recepis.
Doufam ze nebude Vam vadit kdyz ho tem zajemcum predam.
Ale i tak jsem si dala tu práci a srolovala až dolů pod tu záplavu komentářů, protože mi to stojí za to!
Mám tento typ perníků ráda, na rozdíl od perníčků
Tebe Jolo vítám na Topkách, jako novou a ať se ti tady s námi líbí
Za chválu perníku moc děkuji. potěšilo mě to
je tu hodně perníků ale ten tvůj je asi nejepší
Jinak tě vítám v naší Topkové rodině a ať se ti tu líbí a daří
Pro všechny, co ho ještě podle tohoto receptu nedělaly:
- tohle množství je opravdu ohromné a pokud ho dáte do velkého pekáče, nahoře Vám praskne a uvnitř se nepropeče
- proříznout, namazat červenou marmoškou a polít kvalitní čokoládou... to je naprostý orgasmus
Taktéž děkuji Katastrophe
Martina
Martina
Danielko, taktéž velké díky a jsem moc ráda, že manželovi tak chutná
Jenom teda dělám z poloviční dávky (a to dělám na klasicky velký pekáč), protože je DOST vysoký! NEDÁVÁM tedy 1/2 PRDOPEČ a 1/2 perníkovýho, ale jen celý perníkový prášek na pečení.
Všem doma i návštěvám chutná. DÍKY ZA RECEPT
Pavlínko+ Evko děkuji a jsem potěšena, že perník chutnal
Rychle pripraveno a vysledek mnamka! Jiny uz pect nebudu, diky za recept.
Vzhledem k diskusi pod receptem jen dodávám, že kdo ho u nás ochutnal, chce recept. Takže si myslím, že většinou lidem asi doopravdy chutná a jeho zdejší hodnocení mi přijde odpovídající, nezávisle na tom, že někomu přijde hrozný. Tak to prostě bývá a taky mi to přijde v pořádku.
Vážení negativisti, zajímalo by mě, zda takto nepříjemní jste i na své příbuzné či známé, když vám dají recept a vám se to nepovede..
Jsem kuchařka-experimentátorka a amatérka, stále peču něco nového a musím říci, že se mi stane a recept se nezadaří, i když kamarádka či sestra ho mají luxusní...
Zkuste být občas kritičtí k sobě----
Jinak co člověk to chuť, to názor....
Luccie:
Pekla jsem ho několikrát a vždy se povedl. Všem v rodině chutnal (i když já dávám 3 hrnky hladké - asi jsem jednou špatně opsala, ale perníku to vůbec nevadilo).
Vždy má skvělou chuť a je krásně vysoký.
Takže když perník, tak tento.
Pouzina: napsala to co napsala a za jejím nickem lze alespoň tušit bytost, která nese kůži na trh.
Ale podobných, malých jako vy, je tu hafo a patrně se s tím nedá nic dělat...
Asi si sedíte na vedení, když jste nepochopila význam smajlíků které Pouzina: Pouzila
a ještě jedna věc... Bibinko, kdyby tady byla i možnost udělovat ne jenom kladné body,ale i záporné,bylo by vše jinak. Nepsala bych že mi nechutnat, prostě bych jen klikla na mínus jeden bod a bylo by vystaráno. Žádné dohady, žádné urážky, žádné sáho dlouhé romány pod bodováním.Ale ta možnost tu není, proto jsem své hodnocení vyjádřila takto
tento perník jsem pekla a ne jednou a ne naposledy. Je skvělý
Co mne ale neskutečně zařáží je tA vAŠE ano, napíšu to, stupidní reakce na to, že když danému jídlo nechutná, neumí vařit, péct, má vkládat recepty ne jen hodnotit. Vy už jste opravdu neskonala zblblé. Pouzina kritiku vyjádřila slušně, jak jsem pročítala reakce, některým ( menšina) perník tay nechutnal, tak o co jde.
Na závěr reakce některých uživatelek mne už opravdu nepřekvapují, pouze prokazují jejich kvalitu.
Zařekla jsem se, že již tady to lhaní si do vlastní kapsy nebudu reagovat, ale opravdu tady cítím velkou nespravedlivost a myslím si, že by omluva byla na místě.
A propo na závěr, osobně mi tady některé uživatelky nesedí, netajím se s tím, vyzkouším i jejich recepty a hodnotím podle toho jak mi chutnají, pokud vím nikde není v pravidlech napsáno, že musím fotit a vkládat recepty, abych se mohla vyjádřit. nebo snad ano?
tejaja:
„Topky nie sú kuchárskou stránkou pre interhotely a horných 10 000.“
Tím se mnohé vysvětluje...
Jen by to mělo být uvedeno v záhlaví, nejlépe hnedle vedle nápisu: Více než 35 000 receptů
…ale to jen tak laškuju
*****
S čím ale nesouhlasím, pak s tímto: „Mimochodom, nedala si ešte ani jeden svoj recept, pridaj niečo, nech sa plebs naučí luxusne piecť.“
Původně jsem chtěl složit poklonu Bibinka:, s jakou grácií se u tohoto rcp vyrovnává s kritikou… No, nakonec umělecký dojem pokazila v komentáři větičkou: „Koukám, že jsi tu téměř 6.let a nevložila jsi pro nás ani jeden recept, není to škoda chodit jen psát komentáře“
Dámy, tak to je druhý nejčastější pseudoargument zhrzených kuchtíků: Nemáš tu žádný recept, tak mlč a neotravuj!!!
Jistě, asi by mělo slovo takového kritika větší váhu, pokud by tu měl hafo receptů, ale to je skoro totéž, jako vyžadovat po hudební kritičce aby dokázala basem zazpívat part komtura
A jaký že je ten první, nadužívaný argument vkladatelů receptů?: Recept se ti nelíbí? A uvařil jsi podle něho? Neuvařil?! Tak drž pysk!!!
Je pravda, že ne každému chutná všechno, co vyzkouší, a nevidím důvod, proč to nemoct slušně napsat - tak, aby se na něj hned nesesypal houf....
Kritika ti, jak píšeš, nevadí, ale přesto v tomtéž příspěvku píšeš Pouzině, že neumí a čumí...
Pouzina přiznala, že perník pekla dvakrát - aby mu neuškodila svou případnou chybou, ale žádnou neudělala. No bóže, tak jim doma nechutnal, no. A líp, že ho dostaly slepice, než kdyby ho vyhodila - něco z vložené investice se jí vrátí aspoň ve vejcích.
Fakt aby se tu člověk bál říct, že mu tolik vychvalované jídlo zas tak moc nechutnalo....
Platí jedno pořekadlo: kdo umí, ten umí, kdo neumí tak jen čumí....
Mimochodom, nedala si ešte ani jeden svoj recept, pridaj niečo, nech sa plebs naučí luxusne piecť.
p.s. u nás chutnal
Perníků je tady dost a taky dobrých, proto si můžete vybrat úplně jiný s kterým budete spokojené. Pěkný den
Kladně hodnotím jednoduchou přípravu, ale péct už rozhodně nebudu
Byla jsem dost zklamaná hlavně proto, že nemůžu najít oblíbený recept a tady bylo tolik blbostí navíc (PUDING?!!! Plno zbytečných umělotit!) a stejně se mu nevyrovnal.
Vynechal jsem marmeládu a ořechy do těsta, nicméně to vůbec neuškodilo. Příště ještě přidám cukr.
Díky.
Tip na polevu:
1 - 2 tabulky hořké čokolády a 1 smetana na šlehání - čokoládu nechat rozpustit a zamíchat se smetanou. Nalít na perník, nebo jakýkoliv koláč, kde je nutná čokopoleva - absolutně nejlepší čokoládová poleva.
A na tomhle perníku dvojnásob! hmmmm ňam ňam
.. předčil i recept od mojí babičky, a to je co říct!
moc děkuji, že se autorka podělila o tak skvělý recept!!
Recept už jsem poslala spoustě známých v celé republice, taky s námi jezdí na dovolenou (ale nikdy, chudák, nemá zpáteční lístek
Děkuji za pochvalu perníku a mám z toho radost