Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená vinná klobása v kynutém těstě

Znáte zapékance nebo také šoldry? Jde o zapečenou vinnou klobásu v kynutém těstě, jídlo, které se na Těšínsku podává jako tradiční na Bílou sobotu nebo o Velikonoční neděli, ale pochutnat si na něm můžete kdykoliv.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 6 kusů

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 068 kJ /
3 362 kcal
Bílkoviny98,90 g
Tuky70,08 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 393 mg
Sodík 215 mg
Sůl0,48 g
Sacharidy571,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku smícháme se solí, přidáme vlažné mléko s rozkvedlaným žloutkem, cukr, vlahé rozpuštěné máslo či Heru, rozdrobíme droždí a zaděláme těsto tuhé asi jako na rohlíky a housky. Kdo chce, může předem připravit klasický kvásek. Po zadělání necháme těsto vykynout. Krok 2: Těsto se dá velmi dobře zadělat i v domácí pekárně, kam jako první dáme tekuté ingredience, pak sypké, nahoru rozdrobíme droždí a zvolíme program Těsto. Tím, že je těsta hodně, před dokončením programu těsto vyjmeme, aby nám z nádoby "neuteklo". Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na díly, vytvoříme obdélníky, zabalíme do nich vinné klobásy, spoj dobře zmáčkneme a tímto spojem klademe na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme už jen krátce kynout. Troubu včas rozpálíme na 180 °C. Krok 4: Povrch potřeme vlahým rozpuštěným máslem či Herou. Krok 5: Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba 50 minut, tento čas je pouze orientační. V polovině pečení můžeme teplotu snížit na cca 170-175 °C. Je důležité, aby se klobásy dobře propekly, jelikož jsou ze syrového masa.

TIP: Vinná klobása na vánočním stole

Zveřejněno 6. 7. 2008

Poznámka autorky Merylas

U nás se tato klobása zapéká vždy na Velikonoce, někdy i na Vánoce a říkáme tomu zapékance. Znám taky název šoldry.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NP2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NP2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

katka: Vinné klobásy, takové hrubší jako jsou na fotu, se prodávají hlavně v období Velikonoc a Vánoc;-) Jinak mám taky problém, je sehnat. Klasické vinné, nekořeněné žádným výrazným kořením, které tam nepatří.:-)

mrzímě že už se nedělají takové poctivé klobásky ale jen ty tenké vinné klobásky jeto jak dlouhý párek a je to piplačka :-/

laros: U nás už jsou tyto zapečené klobásy na Velikonoce tradicí. A vylepšit něčím těsto....proč by ne. Já bych asi byla jen pro ten kmín, ale každý má své chutě;-):-K

do těsta dávám trochu drceného kmínu a špetku papriky - pak je to zvláště dobré na Velikonoce, pro dospělé. :-8

Kami, děkuji a jsem opravdu moc ráda, že se povedly a chutnaly. A taky děkuji za přání:-K

Dnes ráno jsem pekla, přesně podle receptu a jsou úžasné. U nás taky patří zapékané klobásy k vánočním tradicím. Díky za recept Merylas a hezké Vánoce.:-K:-8

Koukám jak :-O to neznám. No jo jiný kraj, jiný mrav. ;-)U nás máme klobásku rádi, ale toto bych taky mohla zkusit.

Velikonoce bez Zapékanců, to by u nás nešlo :-))

Někdy mám na nich těsta víc, někdy méně, prostě jak to vyjde :-)) Ale dělám jen z tohoto kynutého, je to už taková tradice.

Jsem zvyklá zapékat vinné klobásy do listového těsta (ovinout jako kremrole). S takovým množstvím těsta na klobáse bych asi doma neuspěla.:-(

Tématické fráze:
zapekane klobasy, těsto na zapékané klobásy, zapékaná klobása, šoldry, zapékance, zapekane klobasy v teste, vinná klobása v listovém těstě, klobasy v teste, testo na klobasy, klobasa v teste, velikonoční zapečené klobásy, velikonoční zapekaná klobasa, velikonoční zapékané klobásy, zapékané klobásy z kynutého těsta, těsto na šoldry, těsto na šoldry, recept na vinnou klobásu, zapečená bílá klobása v těstě, domaci klobasy videorecept, těsto na vinnou klobásu

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, máslo, žloutek, mléko, cukr, droždí čerstvé, klobása vinná, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu