Vánočka s rozinkami a ořechy
K vánočním svátkům nedomyslitelně patří vláčná vánočka, která je plná rozinek a také ořechů. Její vůně je charakteristická pro sváteční čas a nesmí chybět v toto období v žádné domácnosti.
Suroviny pro 3 kusy
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 859 kJ / 5 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,78 g |
Tuky | 145,79 g |
Vláknina | 41,96 g |
Cholesterol | 472 mg |
Sodík | 396 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 954,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu, můžeme i týden dopředu, čím déle, tím lépe.
Krok 2: Necelý půllitr mléka dáme zahřát (ale nesmí být horké, pouze vlažné), přidáme trochu cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Tuk rozehřejeme v mikrovlnce. Mouku prosejeme a osolíme, přidáme vanilkový cukr, cukr, rozinky i s rumem, citronovou kůru, tuk, vejce a žloutek.
Krok 4: Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na tři stejné kusy, z každého kusu je vánočka. Těsto rozválíme na 9 válečků.
Krok 7: Ze 4 pramenů upleteme základnu vánočky, kterou přemístíme na plech. Hranou dlaně uděláme mělkou brázdu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přemístíme na základnu. Opět mírným tlakem uděláme brázdu. Nakonec stočíme poslední 2 prameny a umístíme na vrch vánočky.
Krok 8: Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut při 170-180 °C.
Krok 9: Vodu smícháme s vanilkovým cukrem. Po upečení touto vodou potřeme ještě horkou vánočku.
Zveřejněno 6. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Moje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:18:50
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:14:53
Flíčky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:10:59
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno 3. 9. 2025 14:12:01
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
Kajkajak před 3 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Mistrova před 6 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 9 hodinami
Povidla pečená v troubě
Zuza1985 před 10 hodinami
Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Krůtí roštěná
Diviska87 před 10 hodinami
Rajčatový protlak
douver před 11 hodinami
Gnocchi Pomodori
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
chyby při pečení vánočky,
minibazar vaření a pečení,
ořechová vánočka,
co dělat aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
žloutek nebo žloudek,
vlažské ořechy,
aby se vanocka nerozjela,
recept na vanocku,
žloudek nebo žloutek,
aby vánočka nespadla,
vánočka s rozinkami,
vánočka z domácí pekárna mimibazar,
cukrová vánočka,
minibazar vaření a pečení vanočka,
žloudek,
vanocky,
pravopis žloutek,
orechova.vanocka,
pravopis zloudek nebozloutek
Suroviny:
mouka polohrubá,
sůl,
tuk,
cukr,
citron,
cukr vanilkový,
rozinky,
rum,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
žloutek,
ořechy vlašské,
voda,
cukr vanilkový
Komentáře (30)
Ta vánočka vypadá senzačně, já sama jsem k pečení vánočky ještě nenašla odvahu, takže před tebou smekám, chválím, posílám ti za ni bod a těším se na další tvoje recepty.
Je moc hezká a určitě i moc chutná, posílám bodík
Ino přeju si aby jsi mě dala pokoj díky
Těch vánoček jsem pekla 6.Minulí rok 2009 jsem tu vánočku dělala poprvé a k tomu jsem ještě lidem pekla vánoční cukroví.jestli někomu vadí moje chyby tak ať......
nikomu jsem nic neudělala.A Ině vyřizuji nikdo není dokonalí.
Ráda se přiučím něčemu novému.péct mě naučila babička a mamka.
ještě jednou děkuji za přivítání mamkapavla
Zároveň bych fakt byla ráda, aby jste se zdrželi "někteří" poznámek o pravopisu. Ten se dá opravit a ne každý dobrý kuchař je vysokoškolák, spíš naopak. Pavli, pro tebe
Ta vánočka je tak dlouhá, nebo to fotka zkresluje a takové děláš 3. kdo to všechno zbaští