Masová roláda s cibulovo “celestýnskou“ náplní

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

4-5 porcí Hovězí maso 10 názorů

Suroviny

600 g masa z kýty vcelku (hovězí,vepřové,koňské i jiné)
900 g cibule - 4 hodně velké kusy
150 g slaniny
150 g tvrdého sýra typu Ementál nastrouhaného nahrubo
200 ml vývaru nebo postačí i z bujón kostky
1 lžíce hořčice
1 lžíce oleje na osmažení slaniny
2 lžíce oleje na osmažení rolády
sůl
mletý pepř
Na “celestýnskou“ omeletu:
50 ml mléka
1 vejce
1 lžičku oleje
1 lžičku nasekaných zelených bylinek - lze vynechat
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
špetku soli
1 lžičku oleje na smažení
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a dáme ji do velkého, širokého kastrolu na 3 minuty osmažit. Poté přidáme nadrobno nakrájené cibule a za častého promíchávání vše restujeme přibližně 10 minut.

  2. Pak podlijeme 100 ml horké vody, přiklopíme poklicí a ještě dalších 10 minut dusíme. Občas zamícháme ode dna, aby se nám cibule nepřipálila. Podušenou cibuli ochutíme solí, pepřem, odstavíme stranou a necháme vychladit.

  3. Z uvedených surovin na “celestýnskou“ omeletu si metličkou vyšleháme řidší těstíčko, které vlijeme do velké pánve na rozehřátý olej. Smažíme na mírném plameni přibližně 2 minuty z každé strany. Hotovou omeletu necháme vystydnout.

  4. Plát masa uprostřed ostrým nožem překrojíme skoro až dokonce, ale nedořízneme (fotopostup). Nakrojené maso rozevřeme do tvaru otevřené knihy a přes folii, nebo igelitový sáček paličkou na maso rozklepeme. Naklepáváme opatrně od středu ke stranám, abychom maso neprotrhli.

  5. Naklepaný plát po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Stranu masa na kterou budeme klást náplň potřeme hořčicí, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a navrstvíme část vychladlé podušené cibule.

  6. Dále položíme chladnou omeletu, posypeme zbytkem sýra a opět pomažeme podušenou cibulí. Vše zavineme do rolády a důkladně utáhneme nití. Do velké pánve na rozehřátý olej dáme prudce osmažit/zatáhnout roládu ze všech stran.

  7. Do pekáče nebo nádoby ve které budeme dále maso upravovat rozložíme zbytek cibulové směsi a na ni položíme roládu. Vývarem vypláchneme pánev s výpekem a přilijeme k roládě. Buď přikryté víkem pečeme v předehřáté troubě nebo zakryté poklicí na sporáku dusíme doměkka.

  8. Během pečení/dušení dle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme například s rýží.

Poznámka

Manžel opět nakoupil cibuli ve velkém množství. Podobně ji připravuji, jako náplň do slaných závinů, nebo i jako cibulové zelí. Zbyla mi jedna omeleta, když jsem dělala celestýnské nudle do vývaru. Měla jsem krásný kus masa a tak jsem nemusela dlouho přemýšlet, co uvařím.

Náplň v mase byla krásně vláčná a hotová šťáva měla velice příjemnou chuť.

Příprava byla sice poněkud zdlouhavější, ale výsledek stál za to.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Masová roláda s cibulovo “celestýnskou“ náplní

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    dzungila:naše babičky holt uměly i bez kuchařských knih a časopisů;-):yes:

    Nikina:tak až přijedeš,něco dobrého ukuchtíme společně:-p:-))(víš,že máš zpoždění:-S:-)))

    senky:Jani"Svit"se přestěhoval do 4patra na Bartošovu čtvrt:-D

    Všem moc děkuji,potěšily jste mě:-K:-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Anči:-K kdy máš ve "Svitu" ty kurzy vaření:-?:-?:-K Přijedu;-):-)

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Drahouši to je zase krása:yes:, jenom slintám a to jsem teď dojedla:-(:-D

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    I já znám od mojí babičky.;-) Krásný to máš! :yes::-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všem za milé komentíky i hodnocení děkuji:-K:-K

    varilamyskakasicku:Ivuš,ta palačinka se do rolády balí lépe,než usmažená vajíčka.Babička ji vždy dávala hlavně do rolády z mletého masa:-)Mě náhodou jedna zbyla,když jsem dělala celestýnské nudle do polévky.A ta hromada cibule pod linkou:-))Moc dlouho jsem o náplni nemusela přemýšlet:-)Děkuji i Tobě:-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Krásná práce:yes::yes:

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Parádní dílo jako obvykle:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    to,co Ty vaříš běžně ,já nevytvořím ani ve svátek..máš moji poklonu:-K:-K:-K a bod jasně

    Odpovědět

  • JanaB1 JanaB1

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Aničko, krásná roládka, náplň je vynikající, perfektní, kam ty chodíš na ty skvělé receptíky;-);-) no a polkla jsem, je to
    n á d h e r a..;-);-) foto je výstavní, dala bych bodíků deset, kdyby to šlo:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: masova rolada roláda masová masová roláda recept náplně do masovych rolad masové roládky masové rolády masová nápln naplne do masa náplň do masových rolád rolady masove masovarolada napln do masa náplně do mas jak udělat masovou roládu masove naplne masová rolád náplň do rolády rolady z masa roláda s celestýnsko-cibulovou náplní vynikající rajská omáčka

Zapomněl/a jsem heslo