Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Pečené hovězí maso potěší každého. Díky pomalému hrnci je příprava snadná, a výsledkem je krásně měkké, šťavnaté maso, provoněné slaninou. Z výpeku a leča vznikne lahodná omáčka, kterou doplní kousky nakládaných okurek a čerstvá paprika.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 840 kJ / 1 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 229,43 g |
Tuky | 97,77 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 540 mg |
Sodík | 2,08 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 16,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku (lépe se pak bude maso špikovat).
Krok 2: Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
Krok 3: Na sporáku v nádobě pomalého hrnce (pokud je k tomu určena) nebo pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda.
Krok 4: Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200 ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny.
Krok 5: Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.
Krok 6: Šťávu můžeme propasírovat (já už jsem dále použila klasický hrnec). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku. V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit.
Zveřejněno 29. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Moje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Nejnovější recepty
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 4 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 4 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 5 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka z červené řepy a kuřecího masa
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka s masovými kuličkami
zlatko4 před 14 minutami
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 2 hodinami
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 4 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 4 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 6 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 17 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 19 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 19 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 20 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 20 hodinami
Tématické fráze:
cikánská pečeně,
cikanska hovězí pečeně,
cikánská vepřová pečeně,
cikánská hovězí pečeně recept,
hovězí maso v pomalém hrnci,
cikánská pečeně recept,
ciganska pečeně,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
hovězí pečeně v troubě,
hovězí cikánská pečeně,
hovezi pečeně cikanska,
cikánská vepřová pečeně recept,
cikánská pečeně s rýží,
hovězí pečeně,
recepty hovězí maso cikánská pečeně,
cigánská hovězí pečeně,
hovezi v pomalem hrnci,
recepty cikánská pečeně,
hovězí pomalý hrnec
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina vcelku,
protlak rajčatový,
rajče,
paprika čerstvá červená,
okurky sterilované,
cibule,
vývar hovězí,
olej,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)