Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Odpalované těsto je jedna z náročnějších příprav moučníků. Kdo se do ní však pustí, odměnou mu budou výtečné větrníky a věnečky. Obojí pak můžete naplnit dle své chuti, třeba vanilkovým krémem a dozdobit klidně bílkovou polevou.

Suroviny pro 126 kusů
Věnečky jsou v mini verzi.
126kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 648 kJ / 2 306 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,11 g |
Tuky | 127,52 g |
Vláknina | 7,90 g |
Cholesterol | 1,11 g |
Sodík | 433 mg |
Sůl | 0,90 g |
Sacharidy | 219,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne odlepovat od okraje a nezačne tuhnout.
Krok 2: Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické.
Krok 3: Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) přibližně 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.
Krok 4: Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme.
Krok 5: Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme máslo. Přidat můžeme kapku rumu. Vychladlé větrníky nebo věnečky rozkrojíme a naplníme krémem.
Krok 6: Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Moje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 6 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 7 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 9 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 10 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 10 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 12 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 12 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 12 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 13 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 14 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 14 hodinami
Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)
Renata Svetnov před 16 hodinami
Tématické fráze:
větrníky recept,
fondánová poleva na věnečky recept,
fondánová poleva na věnečky,
věnečky a větrníky,
palene testo,
mini vetrniky,
fondánová hmota recept,
palene testo na venecky,
fondánová poleva na větrníky,
náplň do větrníků,
větrníky na slano,
fondánová poleva na větrníky recept,
recept na větrníky,
venecky z paleneho testa,
vetrniky a venecky,
věnečky nebo větrníky recept žloutkový krém,
pálené těsto na větrníky,
fondánová hmota,
fondánová poleva recept,
recept na palenou hmotu
Suroviny:
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
Komentáře (14)
V tomto množství je to skoro šumafuk (možná chyba v měření)
Když specifická hmotnost (hustota) jedlých olejů je kolem 0,92 g/ml, tak 90g je 97,8ml, že
No a když se vám daří "jednohubky"