Suroviny
Porce: 6,5 kg... nevím, kolik porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 49 467 kJ / 11 823 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 318,46 g |
Tuky | 637,47 g |
Vláknina | 30,14 g |
Cholesterol | 6,66 g |
Sodík | 2,76 g |
Sůl | 7,36 g |
Sacharidy | 1 187,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve upečeme dva korpusy na plechu s vyšším okrajem, rozměr cca 40x30 cm. Jeden korpus světlý, druhý kakaový: Vyšleháme bílky, zašleháme cukr a šleháme, dokud sníh netvoří po vytažení metel špičky. Poté přidáme olej a žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, příp. kakaem. Pečeme na 150°C cca 45-50 minut, zkoušíme špejlí.
Krok 2: Poté upečeme roládu na kmen: Vejce šleháme spolu s cukrem nejméně 10 minut do bělavé jemné pěny, lehce přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 10 minut. Po upečení ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Poté pomažeme povrch slabě nutellovým krémem.
Krok 3: Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krémy – 1 dávku tvarohového a 3 dávky nutellového krému. Vodu (mléko) smícháme s moukou a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout (přikryté potravinářskou folií či igelitem, aby neoschlo), poté všleháme povolené máslo.
Krok 4: U tvarohového krému všleháme tvaroh a cukr dle chuti, budeme používat na vnitřní plnění. U nutellového krému všleháme nutellu, podle chuti cukr (pozor, nutella je dost sladká), budeme používat jako vnitřní i jako vnější (natírací krém).
Krok 5: Jakmile jsou korpusy upečené, vychlazené a krémy připravené, začneme skládat dort. Oba spodní korpusy rozkrojíme na polovinu. Na pevnou podložku, která se vejde do lednice, klademe střídavě tmavý-světlý-tmavý-světlý plát. Každý plát potřeme lehce marmeládou, potřeme krémem (nutellový-tvarohový-nutellový) a poklademe ovocem.
Krok 6: Přiklopíme dalším plátem a opakujeme. Po přiklopení posledním plátem pomažeme dort z boků i svrchu nutellovým krémem a dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.
Krok 7: Roládu opatrně rozmotáme, sloupneme pečicí papír, potřeme marmeládou a krémem (zbytkem tvarohového), stočíme a potřeme zlehka nutellovým krémem. Dáme také ztuhnout do lednice do druhého dne.
Krok 8: Zdobení: Obarvenou potahovou hmotou potáhneme základní korpus, poté upravíme tvar a délku kmene, také potáhneme 2 barevně rozdílnými kusy potahovky, tvořící opracovanou a neopracovanou část kmene stromu, domodelujeme pomocí špachtliček a radýlek. Z marcipánu vytvarujeme sekerku a metr, nastrouháme hobliny, přes lis na česnek dotvoříme trávu, prkna na boky dortu dle fantazie.
Krok 9: Část dortu a rolády prořízneme a vsadíme kotouč pily, doporučuji udělat si jej alespoň 5 dní předem a nechat na vzduchu ztvrdnout.
Zveřejněno 19. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort pro tesaře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5gQR
Moje poznámka
Dort pro tesaře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5gQR
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 51 minutami
Špenátová polévka
brtna před 2 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 3 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 4 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 4 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
dort kmen,
nutellový dort,
dort sekera,
roláda jako kmen,
kmen rolada,
marcipánový dort pro tesaře,
roláda kmen,
dort fangle,
dort kmen stromu,
sekerka z marcipánu,
dort jako kmen stromu,
sekera dorty,
dort jako kmen,
plat tesare,
upečeme si spolu dort,
marcipánové dorty fotogalerie - tesař,
kmen stromu jako dorty,
dort. kmeny,
dorty ve tvaru sekery,
stromky na dorty
Suroviny:
vejce,
cukr písek,
olej,
kakao,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr písek,
olej,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
korpus,
vejce,
cukr písek,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
tvaroh měkký,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
mouka polohrubá,
mléko,
pomazánka lískooříšková,
cukr moučkový,
marmeláda,
ovoce,
hmota potahovací,
potravinářské barvivo,
lepidlo cukrářské,
zdobení perlové cukrářské
Komentáře (10)
srettka: 6,5kg měla ta potvora