Vepřový plátek v kedlubnovém krému

Vepřové maso Doba přípravy: s přípravou a dušením v papiňáku do 50 minut 32 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: s přípravou a dušením v papiňáku do 50 minut 32 názorů

Suroviny 4 porce

700 g vepřové plece vcelku
170 g gazdovské slaniny(může být i anglická,nebo spišská)
1 cibule
1 větší kedluben cca 450 g
plnotučná hořčice
čtyřbarevný pepř(mlýnek Kotányi/může být i obyčejný černý mletý)
sůl
lžíce oleje
pár lístků libečku na závěr/lze vynechat
(nit na zajištění masa)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, 1/4kedlubnu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zbytek nakrájíme na větší kostky.

  2. Maso opláchneme a osušíme. Ostrým, úzkým nožem do něj prořízneme otvor, který zlehka vyplníme hořčicí.

  3. Ze slaniny ukrojíme delší špalíčky, které natlačíme do otvoru v mase. Maso pro udržení hezkého tvaru utáhneme nití, lehce osolíme a posypeme pepřem.

  4. Zbývající část slaniny nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci osmahneme do zlatavé barvy. Část osmažené slaniny odebereme bokem na pozdější úpravu.

  5. Ke zbytku do hrnce přidáme cibuli a lehce orestujeme. Odhrneme ke straně hrnce, vložíme připravené maso a ze všech stran prudce orestujeme. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme polévkovou lžíci hořčice a promícháme.

  6. Vše zasypeme kedlubnou, nakrájenou na kostky, hrnec uzavřeme víkem a od doby varu dusíme pod tlakem 30minut.

  7. Poté hrnec ochladíme, otevřeme, měkké maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.

  8. Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme nastrouhanou část kedlubny a chvilku provaříme.

  9. Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s připraveným krémem a bramborovým knedlíkem.

  10. Na talíři posypeme nasekaným libečkem a osmaženou slaninou.

  11. Pokud budeme připravovat v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedluben pustí hodně šťávy.

Poznámka od kuchařky

Máme rádi kedlubnové zelí,ale chtěla jsem něco netradičního a aby to bylo lákavé i vzhledově.

Opět jsem v kuchyni z mála surovin zaexperimentovala a moc jsme si pochutnali:-)

Komentáře k receptu Vepřový plátek v kedlubnovém krému

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:;-):-DNeboj,místa je dost;-)Hlavně,aby bylo co přidávat:-D:-DJeště jednou Ď:-*:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova::-D Tak už;-) ;-)Drahuš, nechat si je samozřejmě můžeš, já jenom abych ti nezabírala moc místa pro další;-):-D Bylo to fakt moc dobré:-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:Díky za překrásné fotky i pochvalu,ale hlavně velký dík,že jsi podle rcp uvařila:-K:-KJsem ráda,že jste si pošmákli:-p:yes:Omlouvám se za pozdní reakci,nebyla jsem tady 2dny:-8Fotky si nechám všechny 3-teda,jestli můžu;-):-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Drahuško, dneska jsme dojídali s bramborem a rozleželé to bylo ještě lepší:yes:;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Tak Drahuško, uvařeno, nafoceno a už i snědeno;-):-D Je to moc dobré, jen jsem omáčku dochutila kapkou sójovky:-8 a stonky z libečku jsem přidala rovnou do papiňáku;-) Z vepřového jsem už našla jenom bůček a ocásky, tak je to z ocásků a ne z plece. Výborné, určitě vyzkoušejte:yes: Posílám 3 fotky, tak si nějakou vyber a jinak je vymažem, ať tam toho nemáš moc;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Určitě nezklame, kdyby mi z toho něco nechutnalo, tak to nebudu vařit, ne?;-) Dobu vaření přizpůsobím, neboj:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Nevytvářím žádné žebříčky, ale myslím, že Tvoje fotky jsou zřejmě ty nejkrásnější obrázky z celých Topreceptů:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:Andrejko,už se moc těším na foto;-):-*Doufám,že Tě rcp nezklame a bude Vám chutnat:yes:Ty plátky budou i dříve hotové:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Drahuško, zítra se na to chystám, ale asi nebudu špikovat a udělám rovnou plátky. Doufám, že to nebude vadit;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Chvilku jsem tady nebyla:-8
    Moc děkuji za krásné reakce i hodnocení:-K:-KVše mě velice potěšilo:-*

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    šmarjá to vypadá nádherně:-)):-p jak mi to mohlo uniknout:-O ukládám, vyzkouším a dávám bodíka:-)):yes: Aninko to bude zase "žraso":-)):-)):-D:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    jak z mála připravit ohromnou dobrotu prostě Anička umí:yes::-D skvělé;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    to je zajímavá variantička, kedlubátka jako omáčka...mňam, zavdala bych si:-p:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Toto mi uteklo, krásný receptík:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: Aničko to vypadá moc chutně:-p:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kedlubnový krém vepřové plátky na kedlubnu vepřové plátky s kedluben vepřové v kedlubnovém zelí vepřové plátky s kedlubnou vepřový krém vepřový plátek na kedlubnách kedlubnové grilování jak dlouho dusit vepřový plátek veprovy platek na gazdovsky platek jak dlouho dusit kedlubnové zelí babica knedlo vepro zeli kedlubnové zelí babica kedlubnové zelí se slaninou kedlubnove duseni uprava gazdovske slaniny kedlubnové zelí - co k němu pecene kure s kedlubnove zeli kedlubny na plátky babicovi recepty 11.5.2013