Dort pro tesaře

isindy Kuchařka: isindy

Doba přípravy: 2 hod. pečení, 1 hod. krémy, 7 hod.zdobení 6,5 kg... nevím, kolik porcí Dorty 9 názorů

Suroviny

(1. korpus- spodní:)
10 vajec
300 g cukru písek
10 lžic oleje
50 g kakaa
250 g hladká mouka
1 prášek do pečiva
(2 .korpus - spodní)
10 vajec
300 g cukru písek
10 lžic oleje
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
(3. korpus -roláda kmen)
3 vejce
3 lžíce cukr písek
3 lžíce polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
Krém tvarohový (1 dávka):
250 g másla (raději používám 70% Creme Bonjour, není tak „těžký“)
250 g měkkého tvarohu
5 lžic polohrubé mouky
250 ml vody či mléka
cukr moučka dle chuti
Krém nutellový (3 dávky):
3 x 250 g másla (raději používám 70% Creme Bonjour, není tak „těžký“)
3 x 5 lžic polohrubé mouky
3 x 250 ml vody či mléka
3 x 200 g nutella či podobná lískooříšková pomazánka
cukr moučka dle chuti
Marmeláda
Ovoce (banány, broskve, jahody…)
Potahovací hmota (domácí či kupovaná)
Potravinářské barvy
Cukrářské lepidlo Piping gel
Perlové Cukrářské zdobení
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve upečeme dva korpusy na plechu s vyšším okrajem, rozměr cca 40x30 cm. Jeden korpus světlý, druhý kakaový: Vyšleháme bílky, zašleháme cukr a šleháme, dokud sníh netvoří po vytažení metel špičky. Poté přidáme olej a žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, příp. kakaem. Pečeme na 150°C cca 45-50 minut, zkoušíme špejlí.

  2. Poté upečeme roládu na kmen: Vejce šleháme spolu s cukrem nejméně 10 minut do bělavé jemné pěny, lehce přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 10 minut. Po upečení ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Poté pomažeme povrch slabě nutellovým krémem.

  3. Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krémy – 1 dávku tvarohového a 3 dávky nutellového krému. Vodu (mléko) smícháme s moukou a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout (přikryté potravinářskou folií či igelitem, aby neoschlo), poté všleháme povolené máslo.

  4. U tvarohového krému všleháme tvaroh a cukr dle chuti, budeme používat na vnitřní plnění. U nutellového krému všleháme nutellu, podle chuti cukr (pozor, nutella je dost sladká), budeme používat jako vnitřní i jako vnější (natírací krém).

  5. Jakmile jsou korpusy upečené, vychlazené a krémy připravené, začneme skládat dort. Oba spodní korpusy rozkrojíme na polovinu. Na pevnou podložku, která se vejde do lednice, klademe střídavě tmavý-světlý-tmavý-světlý plát. Každý plát potřeme lehce marmeládou, potřeme krémem (nutellový-tvarohový-nutellový) a poklademe ovocem.

  6. Přiklopíme dalším plátem a opakujeme. Po přiklopení posledním plátem pomažeme dort z boků i svrchu nutellovým krémem a dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.

  7. Roládu opatrně rozmotáme, sloupneme pečicí papír, potřeme marmeládou a krémem (zbytkem tvarohového), stočíme a potřeme zlehka nutellovým krémem. Dáme také ztuhnout do lednice do druhého dne.

  8. Zdobení: Obarvenou potahovou hmotou potáhneme základní korpus, poté upravíme tvar a délku kmene, také potáhneme 2 barevně rozdílnými kusy potahovky, tvořící opracovanou a neopracovanou část kmene stromu, domodelujeme pomocí špachtliček a radýlek. Z marcipánu vytvarujeme sekerku a metr, nastrouháme hobliny, přes lis na česnek dotvoříme trávu, prkna na boky dortu dle fantazie.

  9. Část dortu a rolády prořízneme a vsadíme kotouč pily, doporučuji udělat si jej alespoň 5 dní předem a nechat na vzduchu ztvrdnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dort pro tesaře

Tématické fráze: dort kmen nutellový dort dort sekera kmen rolada marcipánový dort pro tesaře roláda kmen dort fangle roláda jako kmen dort kmen stromu sekerka z marcipánu dort jako kmen stromu sekera dorty plat tesare upečeme si spolu dort marcipánové dorty fotogalerie - tesař jak udělat aby ovoce na dortu neoschlo dorty kmen kmen z rolády sladká roláda jako dort dort z roláddy kmen

Zapomněl/a jsem heslo