Mahshi cromb - plněné zelné listy směsí rýže (egyptský recept)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 737 kJ / 176 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 6,16 g |
| Tuky | 0,62 g |
| Vláknina | 18,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 25 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 33,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelné listy si omyjeme a uvaříme ve vodě, kam jsme přidali 1 čajovou lžičku mletého indického kmínu. Můžeme vařit i více listů najednou. Zelné listy vaříme, dokud nejsou jakoby průsvitné.
Krok 2: Zatímco se vaří zelné listy, uděláme si směs mahshi následovně: rýži omyjeme, případně probereme a dáme do nádobky hrnce, přidáme nadrobno nakrájenou nebo rozmixovanou cibuli a rozmačkaný česnek (6 stroužků), dále přidáme sůl, pepř, mletý indický kmín, hrsti natí petržele, kopru a koriandru omyjeme, nadrobno nasekáme a přidáme k rýž.
Krok 3: Do rýžové směsi přidáme 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 2 polévkové lžíce oleje a 1 polévkovou lžíci másla nebo Hery (kdo nemá rád moc mastné, může dát méně oleje a másla), vše dobře promícháme a ochutnáme, zda nepotřebuje směs dosolit a dokořenit.
Krok 4: Uvařené zelné listy si nakrájíme na čtverce, nebo hrubé pásy a plníme směsí mahshi - pozor - do listů nedáváme hodně mahshi, nakolik nám rýže při vaření nabobtná a listy by se nám při velkém množství mahshi roztrhly. Zelné listy se směsí svineme, konce listů můžeme zahnout, pokud Nezahrnuje, nic se nestane, při vaření se konce listů jakoby uzavřou.
Krok 5: Do většího hrnce si dospod naskládáme stonky z petrželové, koprové a koriandrových natě, na stonky naskládáme nakrájená rajčata a zbylé stroužky česneku prořezané na poloviny. Na tyto stonky pak ukládáme plněné zelné listy a vrstvíme je na sebe.
Krok 6: Připravíme si zálivku, ve které budeme vařit naskládány plněné zelné listy. Do litru vody dáme slepičí bujón, sůl, pepř, mletý indický kmín a 2 lžíce rajčatového protlaku. Tuto směs dáme na oheň, dokud bude vřít. Po sevření ochutnáme, zda směs nepotřebuje dosolit a dokořenit.
Krok 7: Na naskládány plněné zelné listy položíme talíř a postupně zalijeme připravenou zálivkou. Zálivky dáme jen tolik, aby poslední řadu plněných zelných listů nebyl zalitý. Takto připravené plněné zelné listy dáme na oheň a zakryjeme poklicí.
Krok 8: Když plněné zelné listy klesnou v hrnci níže (budou všechny zalité zálivkou), vybereme na talíř a necháme vařit na mírném ohni přikryté pokličkou.
Krok 9: Přibližný čas vaření je 30 minut, třeba průběžně kontrolovat, zda je rýže v zelných listech uvařená. Ve většině případů nám směs mahshi zvýší, tu pak vařím jako normální rýži jen přidáním vody.
Zveřejněno 13. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mahshi cromb - plněné zelné listy směsí rýže (egyptský recept)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y7r9
Moje poznámka
Mahshi cromb - plněné zelné listy směsí rýže (egyptský recept)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y7r9
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 19 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 1 hodinou
Kapří hranolky
loing před 10 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 10 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 10 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 10 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 11 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 12 hodinami
Tématické fráze:
plněné zelné listy,
zelné listy,
plněný zelný list recept,
rýže recept,
plněný zelný list,
recept rýže,
mahshi,
plněné zelné listy recept,
recepty..plněný zelný list,
zelni list,
zelne listy recept,
plneni zelny list,
zelné listy plněné masem a rýží,
mahshi recept,
recep na zelne zavitky,
recept na plněné zelné listy,
mahshi recept,
recepty na plněný zelný list,
zelné listy plněné masem,
ryze v listu
Suroviny:
listy zelné,
rýže,
cibule,
česnek,
sůl,
pepř,
cumin,
nať petrželová,
kopr čerstvý,
koriandr čerstvý,
protlak rajčatový,
olej,
máslo,
bujón,
rajče
Komentáře (24)