Jablka plněná zelnou směsí - příloha

recepty73 Kuchař: recepty73

Přílohy 4 názory

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
větší jablka, raději kyselejší
cibule
hlávkové zelí, jemně pokrájené
mrkev pokrájená na tenké nudličky
drcený kmín dle chuti
sůl
sádlo nebo olej
smetana ke šlehání - nemusí být
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Jablka neloupeme, jen opatrně odstraníme jádřince a vydlabeme dužinu. Měla by nám vzniknout jakási jablečná "skořápka" silná cca centimetr, kterou budeme plnit zelnou směsí.

  2. Tu připravíme tak, že na sádle nebo oleji osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata. K té přidáme jemně pokrájené zelí s mrkví (cca 2:1), osolíme, zlehka okmínujeme a krátce podusíme s trochou vydlabané dužiny z jablek. Pokud máme jablka sladká, můžeme dokyselit zelnou směs kapkou octa nebo citronové šťávy, to už záleží na celkové chuti celé směsi.

  3. Naplněná jablka naskádáme do vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy, nejlepší jsou ale pečená přímo s masem, kdy je přidáváme do pekáče ke konci pečení masa nebo je můžeme péct na výpeku z pečeného masa, kterým je i během pečení můžeme přelít. Jablka zalijeme lžící smetany (může být i rozředěná zakysaná smetana) a pečeme dozlatova. Kdo nerad jídla se smetanovou příchutí, krok se smetanou klidně vynechá.

  4. Jablka podáváme jako součást jídla (knedlo-vepřo, kachna, husa, výpečky...) a to jako nevšední příloha třeba místo dušeného nebo kysaného zelí, dušené sladkokyselé řepy...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Jablka plněná zelnou směsí - příloha

  • hospodyne hospodyne

    recepty73: :-D:-Dkoukám, že Vám sedí u stolu porota jako mně.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    RubyRom: hospodyne: ...děkuji:-K ...když jsem jablka se zelím ochutnal poprvé, pochopitelně pečené s masem (ty jsou nejlepší), chtěl jsem sám sobě poklepat na rameno:-D:-D ...ale když jsem za sebou zaslechl: co to jé:-?...to budeme jako jíst:-?, tak jsem zůstal hezky nohama na zemi;-):-D:-D ...a stejně jako vždy, se snědlo téměř všechno:-D

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    :yes::yes: Dobrý nápad :-K super

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K:yes: Asi dvakrát jsem podobně naplnila husí útroby, ale vzhledem k počtu porcí masa to byla jen taková chuťovka k další příloze, tak jsem od toho upustila. Tento Váš způsob mě přímo nadchl, v nejbližší době zrealizuji.

    Odpovědět

Tématické fráze: příloha k příloze zelí

Zapomněl/a jsem heslo