Buši červená řepa
Připravte si zdravý salát z červené řepy jako dávku vitamínů na zimu. Ochucení anýzem a fenyklem jí dodá výborné aroma, ale můžete zkusit i verzi se zelím, křenem či bobkovým listem. Po snězení řepy si šťávu z ní můžete vychutnat s citronem a ledem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 125 kJ / 986 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 19,50 g |
| Tuky | 3,00 g |
| Vláknina | 25,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 12,69 g |
| Sůl | 31,50 g |
| Sacharidy | 207,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čisté bulvy červené řepy dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselíme kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale jde to i bez ní.
Krok 2: Přivedeme k varu a vaříme 30-40 minut. Uvaření zkusíme vyndáním jedné z největších bulev z várky a jejím rozříznutím. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.
Krok 3: Vodu slijeme a bulvy postupně oloupeme a nakrájíme na kousky dle naší chuti. Můžeme protlačit přes sítko nebo krájet třeba na plátky.
Krok 4: Na nálev dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa. Dáme pozor na správné ředění podle kyselosti.
Krok 5: Přidáme anýz, fenykl, sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavíme a nasypeme pomůcku ke konzervování. Už nevaříme.
Krok 6: Řepu naskládáme do sklenic tak do 4/5 a zalijeme ji nálevem. Zatřepeme, aby ze sklenic vyšel vzduch.
Krok 7: Sklenicím dobře otřeme hrdla a zavíčkujeme je. Utáhneme víčko, sklenice obrátíme na utěrku a necháme vychladnout.
Krok 8: Asi za 2 hodiny je můžeme obrátit zpět a uložit do spíže. Konzumovat můžeme už po 5-7 dnech.
Zveřejněno 30. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Buši červená řepa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08mN
Moje poznámka
Buši červená řepa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08mN
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 14 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 16 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka se švestkama
lumir.pecka před 1 hodinou
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 2 hodinami
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 2 hodinami
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 10 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 13 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 13 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 15 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 15 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 16 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 16 hodinami
Tématické fráze:
kompot z červené řepy,
zavařování červené řepy,
červená řepa kompot,
červená řepa s fenyklem,
zavařování červené řepy s fenyklem,
druhy červené řepy,
červená řepa s anýzem,
kompot cervena repa,
červená řepa zavařování,
kompot z repy,
recept na kompot z červené řepy,
kompot s červené řepy,
červená řepa recepty zavařování,
červená řepa druhy,
kompot z červené řepy recept,
recept na zavarovani repy,
červená řepa zavařujeme,
zavařování červené řepy s anýzem,
červena řepa kompot recept,
červená řepa
Suroviny:
řepa červená,
kyselina citronová,
ocet,
voda,
sůl,
cukr krystal,
anýz,
fenykl,
Komentáře (18)
Jedenkrát jse narazil v jednom obchodě v Rakousku na ocet, a jak musím hned něco ochutnat,také proto,že cene nebyla až tak veliká a zamlouval se mi i 5.litrový kanistřík.Po ochutnání jsme zjistili, že je , abych to moc nepřehnal, velice chutný a hodí se do salátů a u nás zvláště na salám s cibulí nebo tlačenku, nebo sulc. Protože jsem tam jezdil velice často i služebně, tak jsem ho začal vozit pravidelně, A jak jsem ukecanej, tak jsem ocet chválil kde komu a každý chtěl ochutnat. Já nejsem hamoun a tak každému ten litřík naliL ALE ĎASA.Kdo ochutnal a chtěl ho stále a já vozil víc a víc, až do doby než jsem šel do důchodu. Dnes mi vozí jámoš a jeho paní si ze mne dělá legraci, že se snad v octu koupu. TO je minulost i přítomnost. Ocet je pouze 5% - málo agresivní a jak říkám - LAHODNÝ. Na salám, tlačenku , sulc apod. se nemusí ředit a pusu vám nekroutí. Smůla je pouze v tom, že ani v Rakousku není ve všech obchodech kmání, někdy dojde a tak vozím náhradní téměř stejný. Ten prvý je ŽLUTÁ NÁLEPKA ten druhý je ZELENÁ VINĚTA. Jsou v demižónech na 5.litů. Když ho uvidíte, budete li ho tam někde vidět, KUPTE - nebudete litovat.Obr. bude v DISKUZI.