Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LidaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 448 kJ /
2 736 kcal
Bílkoviny45,36 g
Tuky161,13 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 435 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy273,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte dvě obdélníkové formy na pečení. Nemáte-li dvě formy, udělejte těsto z dvojité dávky a použijte pekáč s vyšším okrajem, který rozdělíte na podlouhlé poloviny pomocí alobalu, z něhož do pekáče vytvoříte “zarážku” jako hranaté písmeno “Z” (viz fotky). Krok 2: Ušlehejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extract, mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou soli a mléko dokud není těsto hladké (bude dost hutné, ne jako lité těsto). Rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte kakao a obarvěte těsto na hnědo. Krok 3: Naneste těsta do formy, zarovnejte povrch, a pečte 25–30 minut. Nechte 5 minut zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Krok 4: Po vychladnutí seřízněte vršky obou kourpusů do rovna, položte oba upečené korpusy na sebe a ořízněte ostatní strany tak, aby byly korpusy stejně velké. Poté přeřízněte korpusy (stále na sobě) podélně na půlky (viz fotky). Krok 5: Vyválejte marcipán tak, aby se do něj daly korpusy zabalit. Potřete korpusy po všech stranách marmeládou a narovnejte na sebe tak, že vespod bude jeden světlý a jeden tmavý korpus, a na tmavém bude světlý a naopak. Tím vytvoříte šachovnici. Krok 6: Obalte koláč marcipánem (bude ho držet pohromadě) a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte pilkovým nožem na plátky.

Zveřejněno 5. 5. 2010

Poznámka autorky LidaD

Toto je variace tzv. Battenberg cake britishfood.about.com/od/adrecipes/r/battenbergcake.htm),

který je v Anglii často podáván s odpoledním čajem. V originál receptu se těsto barví na růžovo barvami na jídlo, ale protože se snažím vyhýbat chemii v jídle, použila jsem kakao.

Jinak se mi zdá, že nejtěžší je na tomhle koláči

1) ne...at ho najednou

a 2) vyválet ten marcipán na tak velký kus, aby se do něj dal koláč zabalit. To je jako půl hodiny v posilovně :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqDA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqDA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

yoyo je to von! Ten cervenej znam, ale taky radsi kakao. Urco vyzkousim

Ten je naprosto úžasný:-O:yes::yes::-K

:-K Koláč se mi moc líbí. Kombinace s marcipánem je bezvadná. Určitě vyzkouším. +:-)):-)):yes:

Ooo, damy, dekuji za chvalu, recept vrele doporucuji, zkuste, je to i zabavne ho delat. Vsechny zdravim, Lida

Lída Straková 5. 5. 2010 17:44
Dceruško, moc Tě obdivuji!!! Zarytá odpůrkyně vaření, pečení a uklízení má byt jako klícku a recepty na internetu, no snad jsem Vás holky moje necepovala nadarmo!!! MAMČA

Linda nam ho prinesla do prace a je VYNIKAJICI. Lindi, vykasli se na praci a otevri si cukrarnu :-)

Battenberg cake si v Anglii velmi oblíbila moje sestra, která si ho i vozí do Čech. Určitě bude mít radost, že si ho teď bude podle tohoto receptu moci udělat i doma. Díky.:-):yes:

To vypadá opravdu krásně a s tím alobalem jako dělící část při pečení jsem to už zkoušela také. Takto jsem i upravovala plech na menší rozměr:-):yes:+5.

To vypadá krásné:-)

Tématické fráze:
dort šachy, rezy battenberg, čokoládové šachy, marcipánové šachy, šachový koláč, dort battenberg, šachy z marcipánu, sach dort, cake koláč, forma na šachy, šachový dort, šachy dort, moucnik v anglii, koláč šachy, šachy z cukru, recept sach dort, rezy jako sachy, forma na šachy, marcipánový dort šachy, dort šachy recept

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, vejce, extrakt vanilkový, mouka hladká, prášek do pečiva, sůl, mléko, kakao, marmeláda, marcipán

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu