

Čokoládovo-dýňový cheesecake
Suroviny koláčová forma
- 180 g kakaových sušenek
- cca 50 g másla
- 230 g smetanového sýra
- 200 g cukru krupice (ideálně třtinový)
- 250-300 g dýňového pyré
- 3 velká vejce
- 3 lžíce polohr. mouky
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 120 g 50% čokolády
Postup přípravy receptu
Korpus: Sušenky rozdrtit, smíchat s povoleným máslem do drobenky, tu udusat na dno koláčové formy a na 180°C předpéct 10 min.
Náplň: Sýr ušlehat dohladka, postupně přidat cukr, pyré, vejce, koření a sůl. Chvilku nechat odpočinout. Čokoládu rozpustit ve vodní lázni a pak smíchat s 250ml sýrové směsi. Zbylou směs nalít na korpus, na ni pak spirálovitě čokoládovou směs (litím vytvořit mramorování).
Péct na 180°C 45-50min, nechat pořádně vychladnout, ideálně uležet do druhého dne.
Jak na PYRÉ: na požadované množství v receptu - cca 500g dýně (i se slupkou) rozkrájet na menší kusy, lehce zakapat dobrým slunečnicovým olejem a v troubě na 180°C péct do měkka, trvá to asi 50 min. Pak vyškrábat dužinu a rozmixovat tyčákem. Do jiného receptu jsem dělala pyré z rozmixované uvařené dýně a myslím, že to bylo skoro stejné (možná víc vodnaté), rozhodně je to ale rychlejší.
Poznámka od kuchařky
Recept je z čsp. Albert v kuchyni (listopad 2011).
Dezert je netradičně nasládlý po dýni, navíc je díky ní krásně oranžový a zároveň má šmrnc hořké čokolády a koření - prostě taková podzimní/zimní Milka =D